Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Benedikt XVI. je obiskal Kalabrijo

Objava: 10. 10. 2011 / 06:53
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Benedikt XVI. je obiskal Kalabrijo

Papež je v mašnem nagovoru Kalabrijce spodbudil, naj vztrajajo v pričevanju človeških in krščanskih vrednot.

Papež Benedikt XVI. je včeraj obiskal južnoitalijansko škofijo Lamezia Terme, njegov obisk pa je potekal pod geslom 'V imenu Jezusa Kristusa Nazarečana, hodi!' Kot poročajo pri Radiu Vatikan, je sveti oče dopoldne daroval sveto mašo, med katero je Kalabrijce spodbudil, naj se v spoprijemanju z vsakodnevnimi težavami opirajo na vero in krščansko ljubezen.

V svojem nagovoru je Benedikt XVI. množici zbranih vernikov spregovoril o težavah, s katerimi se spoprijema vsa Kalabrija, ter med drugim izpostavil brezposelnost in kriminal. Po papeževih besedah je v tej lepi pokrajini moč prepoznati potresno območje, ne le z geološkega, ampak tudi s strukturnega, vedenjskega in socialnega vidika. Papež je Kalabrijce spodbudil k pogumnemu spoprijemanju s težavami in jim položil na srce, naj nikoli ne popustijo skušnjavi pesimizma in zapiranja vase, pač pa naj posežejo po virih svoje vere in svojih človeških sposobnosti. V luči včerajšnjega evangelija jih je pozval, naj 'čuvajo svatovsko oblačilo ljubezni'.

Sicer pa je papež spregovoril še o mnogih pastoralnih pobudah, ki se odvijajo v škofiji Lamezia Terme. Izpostavil je, da je nova družbena in verska stvarnost, ki je drugačna od pretekle, morda res težja, a tudi bogatejša s potencialom, zato je k njej potrebno pristopiti s sodobnim in celovitim pastoralnim delom, ki ob škofu dejavno vključuje tudi duhovnike, posvečene osebe in laike, povezane v skupnem evangelizacijskem prizadevanju. Sveti oče je izrazil željo, da bi pastoralne dejavnosti prispevale k nastanku nove generacije moških in žensk, ki si bodo bolj kot za posamezne interese prizadevali za širjenje skupnega dobrega. Prav tako je izpostavil gorečnost in predanost mnogih duhovnikov pri opravljanju pastoralnega dela. Papež je kalabrijske duhovike pozval, naj rastejo v občestvu s škofom in z verniki laiki ter ohranjajo medsebojno spoštovanje in sodelovanje, kar bo nedvomno prispevalo mnogo dobrega tako k župnijskemu življenju kot sami civilni družbi. Ob koncu je spodbudil še vernike laike, naj se ne bojijo živeti in pričevati vere v različnih družbenih okoljih in številnih razmerah človeškega življenja in naj takrat, ko naletijo na nasprotovanja sveta, vzamejo za svoje besede apostola Pavla: 'Vse zmorem v njem, ki mi daje moč!'

Benedikt XVI. je s kalabrijskimi verniki opoldne molil tudi angelovo češčenje, še poročajo pri Radiu Vatikan. V nagovoru je izrazil veselje, da je marijanska pobožnost v Kalabriji, kjer so številne cerkve posvečene Mariji, tako živa. Papež je škofijo Lamezia Terme je izročil v Marijino varstvo, da bi hodili v edinosti vere, upanja in ljubezni, Mariji, Materi Cerkve pa je v varstvo izročil tudi misijonarsko prizadevanje, duhovnike in njihovo poslanstvo, družine in njihovo vzgojno nalogo, bolne in trpeče, ter mlade, da bi ohranili čisto in širokosrčno srce. V Marijino posredovanje je prav tako izročil vse težave, s katerimi se spoprijema Kalabrija, predvsem glede zaposlovanja, mladih in varovanja invalidnih oseb, ki potrebujejo veliko pozornosti, predvsem s strani pristojnih ustanov. Papež je še posebej pozval vernike laike, naj v občestvu s svojimi škofi odgovorno prispevajo k izgradnji skupnega dobrega.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh