Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Benedikt XVI. je podpisal apostolsko spodbudo 'Africae Munus'

Objava: 21. 11. 2011 / 09:46
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Benedikt XVI. je podpisal apostolsko spodbudo 'Africae Munus'

Papež se je v soboto sestal z afriškimi škofi, nagovoril pa je tudi beninske otroke.

Osrednji del sobotnega programa apostolskega potovanja Benedikta XVI. v Benin je bil podpis Posinodalne apostolske spodbude 'Africae munus' v mestu Ouidah, poroča Radio Vatikan. Sveti oče se je po srečanju z duhovniki, bogoslovci, redovniki, redovnicami ter vernimi laiki v tamkajšnji baziliki Brezmadežnega spočetja Device Marije nekaj časa zadržal v molitvi češčenja Najsvetejšega, po uvodnem nagovoru generalnega tajnika Sinode Nikola Eterovića pa je navzoče v baziliki nagovoril tudi Benedikt XVI. Poudaril je, kako je bil ves potek sinode v znamenju posebne bližine Petrovega naslednika s krajevnimi Cerkvami v Afriki, bodisi preko srečanj s škofi in delegati, ki so prišli v Rim, bodisi z osebno izročitvijo Delovnega gradiva za Sinodo med apostolskim obiskom Kameruna v mestu Yaundé.

Benedikt XVI. je nato razložil prispevek posinodalne apostolske spodbude 'Ecclesia in Africa' (Cerkev v Afriki) blaženega Janeza Pavla II, saj je v njej podrobno opisan pojem Cerkve kot Božje družine. Papež je na podlagi tega pozval Cerkev, 'naj se vedno bolj prepozna kot družina, saj smo kristjani skupnost vernikov, ki slavi Troedinega Boga, obhaja velike skrivnosti naše vere ter poživlja z dejavno ljubeznijo odnose med osebami, skupinami ter narodi, ne glede na narodne, kulturne in verske razlike.' Sveti oče je nato izpostavil osnovno temo apostolske spodbude, ki je sprava z Bogom ter z bližnjim. Dejal je, da Cerkev, ki je spravljena navznoter, kar pomeni, da so njeni člani med sabo spravljeni, lahko postane preroško znamenje sprave tudi na družbeni ravni vsakegaposameznega naroda in celotne celine.

Ob koncu je sveti oče spregovoril še o prizadevanju za mir, ki sodi med najdragocenejše dobrine. Po navedbah Radia Vatikan je dejal, da spravljeni in v miru z Bogom ter bližnjim ljudje lahko skupaj delajo na družbenem področju za večjo pravičnost, pri čemer pa ne smemo pozabiti, da je največja pravičnost, kakor pravi evangelij, izpolnjevanje Božje volje.

Popoldne se je sveti oče vrnil v Cotonou. V gospodarski prestolnici Benina je obiskal center Mir in radost, kjer Misijonarke ljubezni skrbijo za zapuščene in bolne otroke, nato pa se je v župniji sv. Marjete srečal z otroki med šestim in trinajstim letom starosti. Najmlajšim prebivalcem Benina je spregovoril o prvem svetem obhajilu in jim zaupal, da se dneva, ko je sam prvič prejel obhajilo, spominja kot enega najlepših v svojem življenju, saj je tistega dne prvič prejel Jezusa. Papež je otrokom položil na srce, naj se ne obotavljajo govoriti drugim o Jezusu, saj je Jezus zaklad, ki ga moramo znati velikodušno deliti z drugimi. Sveti oče je spregovoril tudi o skupni molitvi staršev in otrok, ob koncu pa so vsi skupaj zmolili molitev Zdravamarija za vse otroke po svetu. Vsak izmed otrok je prejel tudi rožni venec, Benedikt XVI. pa jih je pri tem spodbudil, naj se naučijo te molitve in jo molijo za papeža, Cerkev in vse pomembne namene.

Sobotni dan se je zaključil s srečanjem z beninskimi škofi na apostolski nunciaturi v Cotonouju. Sveti oče je v svojem nagovoru izpostavil stopetdeseto obletnico začetkov evangelizacije v Beninu, ki mora za vse škofe in njihove skupnosti predstavljati priložnost za temeljito duhovno prenovo. Škofje in duhovniki so poklicani, da v družinah, župnijah, skupnostih in različnih cerkvenih gibanjih obudijo zavest po potrebi oznanjevanja Božje besede svetu. Papež je škofe spodbudil, naj poslušajo svoje duhovnike ter jim naklanjajo osebno in očetovsko pozornost, da bodo ti z veseljem in iskrenostjo živeli svoje duhovništvo. Kot eno prednostnih nalog pastoralnega dela beninske Cerkve je Benedikt XVI. izpostavil dobro formacijo bodočih duhovnikov, saj je ta nepogrešljiva za dosego osebnega, psihološkega in čustvenega ravnovesja mladih, ki so tako pripravljeni sprejeti resničnost duhovniškega življenja

Na fotografiji: bazilika Brezmadežnega spočetja Device Marije v beninskem mestu Ouidah (Wikipedia)

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh