Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Benedikt XVI. je pred petintridesetimi leti prejel škofovsko posvečenje

Za vas piše:
Radio Vatikan/M.Š.
Objava: 29. 05. 2012 / 14:10
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Benedikt XVI. je pred petintridesetimi leti prejel škofovsko posvečenje

Joseph Ratzinger je bil takrat star petdeset let in je slovel kot priznan profesor dogmatike na univerzi v Regensburgu.

V ponedeljek, 28. maja, je minilo petintrideset let, odkar je papež Benedikt XVI. v münchenski katedrali prejel škofovsko posvečenje in tako postal nadškof v Münchnu in Freisingu. Joseph Ratzinger je bil takrat star petdeset let in je slovel kot priznan profesor dogmatike na univerzi v Regensburgu.

Med škofovskim posvečenjem 28. maja 1977 je izrekel naslednje besede: »Naš München, naša bavarska dežela je zelo lepa zato, ker je krščanska vera v njej prebudila najboljše; ničesar ni odvzela njeni moči, ampak jo je naredila velikodušno in svobodno. Bavarska, v kateri se ne bi več verovalo, bi izgubila lastno dušo.«

Joseph Ratzinger je za škofovsko geslo izbral besede iz tretjega Janezovega pisma: Sodelavci resnice. Kot je sam pojasnil, je geslo izbral zato, ker se mu je zdelo, da jasno kaže na povezanost med njegovo prejšnjo službo profesorja in novim poslanstvom. »Kljub vsem razlikam gre za isto stvar: slediti resnici in ji služiti,« je pojasnil. »Po drugi strani pa sem to geslo izbral zato, ker je tema resnice v današnjem svetu skoraj popolnoma izginila; zdi se prevelika za človeka, a brez resnice se vse poruši.« Joseph Ratzinger je bil čez nekaj dni, 2. junija 1977, imenovan tudi za kardinala.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh