Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Benedikt XVI. je sedmi najstarejši papež v zgodovini

Objava: 23. 07. 2010 / 07:02
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Benedikt XVI. je sedmi najstarejši papež v zgodovini

Mejnik je dosegel minuli ponedeljek, podatek pa velja za papeže od leta 1400, ko so pričeli z natančnejšim arhiviranjem zgodovinskih dejstev.

Minuli ponedeljek je Benedikt XVI. postal sedmi najstarejši papež v zgodovini, upoštevajoč vse papeže, ki so bili na čelu katoliške Cerkve od leta 1400, ko so pričeli z natančnejšim arhiviranjem podatkov. Zgodovinski mejnik je na svoji spletni strani http://popes-and-papacy.com/wordpress/?p=519 obeležil bloger in avtor Anura Guruge, računalniški strokovnjak in zgodovinski navdušenec, ki ga še posebej veseli raziskovanje zgodovine papeževanja.

Na omenjeni spletni strani si lahko ogledamo razpredelnico, ki prikazuje triinosemdesetletnega papeža na sedmem mestu, potem ko je 'prehitel' Gregorja XIII., Pavla IV. in Benedikta XIV., ki so vsi umrli v starosti triinosemdeset let, vendar bližje svojemu zadnjemu rojstnemu dnevu kot je trenutno sedanji papež. Minuli ponedeljek je Benedikt XVI. dopolnil 30.410 dni svojega zemeljskega življenja. Vendar po njegovih besedah starost ni toliko pomembna kot modrost. Kot že rečeno, v statistično obdelavo podatkov niso vključeni vsi papeži v zgodovini, saj so podatki pred letom 1400 bodisi nezanesljivi ali pa celo nedostopni.

Po Gurugejevih podatkih bi Benedikt XVI. dosegel drugo mesto na seznamu, če bi na Petrovem sedežu ostal do leta 2015. Takrat bi v starosti sedeminosemdeset let prehitel papeža Klemena XII. Na dan izvolitve je bil Benedikt XVI. peti najstarejši papež od leta 1400, saj je le tri dni pred izvolitvijo dopolnil oseminsedemdeset let.

Papež Janez Pavel II., ki je umrl le dober mesec pred svojim petinosemdesetim rojstnim dnem, je trenutno na šestem mestu, živel pa je 31.000 dni. Naslov najstarejšega papeža v zgodovini po Gurugejevih podatkih zaenkrat pripada papežu Leonu XIII., ki je umrl v starosti triindevetdesetih let, papeževal pa je med leti 1878 in 1903.

Razpredelnica prikazuje tudi podatke o najdaljšem papeževanju, in še dodatno zanimivost: odstotek deleža življenja, ki so ga papeži preživeli v tej funkciji. Pij IX., denimo, ki je vladal med leti 1846 in 1878, torej enaintrideset let, je preživel 36,5% svojega življenja kot papež. Umrl je v starosti petinosemdeset let, kar ga uvršča na četrto mesto najstarejšega papeža v zgodovini.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh