Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Benedikt XVI. krepi mene in vso Cerkev«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 29. 06. 2016 / 06:42
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Benedikt XVI. krepi mene in vso Cerkev«

»Benedikt XVI. krepi mene in vso Cerkev«

Slovesno praznovanje v apostolski palači ob 65-letnici mašništva Benedikta XVI.

Papež Frančišek se je upokojenemu papežu Benediktu XVI. zahvalil za njegovo podporo. »Vi, vaša svetost, še naprej služite Cerkvi, s svojo močjo in modrostjo še naprej prispevate k njeni rasti«, je Frančišek včeraj v Vatikanu dejal svojemu predhodniku. Benedikt XVI. se je na slovesnost ob 65. obletnici njegovega mašniškega posvečenja prvič po odstopu s papeškega položaja vrnil v apostolsko palačo.



»Božja previdnost« je hotela, da Benedikt XVI. iz svojega bivališča v Vatikanskih vrtovih »izžareva spokojnost, mir, moč, zaupanje, zrelost in vero, pa tudi predanost in zvestobo«, lastnosti, ki so njemu, Frančišku, v spodbudo, obenem pa dajejo moč vesoljni Cerkvi, je dejal papež. V prostem nagovoru je dodal, da se Benedikt XVI. ponaša tudi »z zdravim in veselim smislom za humor«. Božja ljubezen in vera mu omogočata, »da se v prihodnost zazira brez strahu in hrepenenja, temveč z radostjo, tudi na starost svojega življenja«.

Benedikt XVI. v samostanu v Vatikanskih vrtovih nikakor ni »odrinjen v pozabljeni kotiček«, kar današnja »kultura odmetavanja« rada stori s starejšimi in šibkejšimi ljudmi. Upokojeni papež živi na odmaknjenem, »resnično frančiškanskem kraju«.

Upokojeni papež, ki je katoliško Cerkev vodil med leti 2005 in 2013, je Frančiškovemu nagovoru mirno prisluhnil s sedeža poleg papeža. Ob koncu se je 89-letni slavljenec nasmehnil, nato pa sta se s Frančiškom prisrčno objela.

Benedikt XVI. je v zahvalnem nagovoru povedal, kako bi morali duhovniki »prispevati k spremembam v svetu«. Poskrbeti bi morali, da to »ne bi bil svet smrti, temveč svet življenja«, v katerem je »ljubezen premagala smrt«. Podobno je Jezus »križ in trpljenje spremenil v zahvalo ter s tem spremenil življenje in svet«. Svojemu nasledniku je Benedikt XVI. zaželel, da bi »še naprej z nami stopal po poti Božjega usmiljenja, nam kazal Jezusovo pot in pot k Jezusu«.

Nemški kardinal Gerhard Ludwig Müller, Ratzingerjev naslednik na položaju prefekta vatikanske Kongregacije za nauk vere, je v okviru slavja dejal, da je naloga duhovnika »učiti, kaj vse lahko izkusimo v Božji ljubezni«. S tem se je navezal na naslov zbirke pridig Josepha Ratzingerja o duhovništvu »Učiti in naučiti se Božje ljubezni«, ki jo je na slovesnosti izročil Benediktu XVI.

Upokojeni kardinal dekan Angelo Sodano je spregovoril o »velikem duhovnem veselju in bratstvu«, v kakršnem so obhajali včerajšnje slavje. Spomnil je na obisk tedanjega papeža v cerkvi njegovega mašniškega posvečenja v Freisingu leta 2006 in o ganjenosti, ki jo je takrat opazil pri papežu. Kot duhovnik – tako je Sodano opisal Benediktovo prepričanje – si človek prizadeva ljudem približati »Božjo luč in Božjo ljubezen«.

Nekdanji dogmatik Joseph Ratzinger, med leti 1977 in 1982 münchenski nadškof, nato pa do leta 2005 kardinal prefekt vatikanske Kongregacije za nauk vere, je 29. junija 1951 mašniško posvečenje v nadškofiji München in Freising prejel skupaj s svojim starejšim bratom Georgom. Georg Ratzinger se včerajšnjega slavja žal ni mogel udeležiti, ker je za potovanje v Vatikan že prešibkega zdravja.

Od odstopa s papeškega položaja konec februarja 2013 se Benedikt XVI. le redko pojavlja v javnosti. Nazadnje je decembra lani ob odprtju svetega leta s papežem Frančiškom prestopil prag svetih vrat v baziliki sv. Petra.

Vir: Kathpress
Foto: RV / ANSA

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh