Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Benedikt XVI. o spolnih zlorabah: potrebna je prenova vere

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 11. 04. 2019 / 09:37
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 11:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Benedikt XVI. o spolnih zlorabah: potrebna je prenova vere

Benedikt XVI. o spolnih zlorabah: potrebna je prenova vere

Upokojeni papež v zapisu o vzrokih za krizo spolnih zlorab v Cerkvi. Celoten zapis si lahko preberete v priponki.

Upokojeni papež Benedikt XVI. je v daljšem zapisu predstavil svoje mnenje o škandalu spolnih zlorab v Katoliški cerkvi. Zapis je objavila katoliška medijska mreža CNA/EWTN, Benedikt XVI. pa v njem poziva k »prenovi vere« in spodbuja, da se je treba znova obrniti k Bogu, če želimo prestati trenutno krizo.

Kot glavni vzrok za zlorabe upokojeni papež navaja brezbožnost in odtujitev od vere, ki se je začela širiti že v šestdesetih letih prejšnjega stoletja z odmikom od katoliške spolne morale. Tudi v teologiji, v izobraževanju duhovnikov in pri izbiri škofov je to imelo usodne posledice.

Benedikt XVI. pojasnjuje, da je njegov zapis nastal iz zapiskov, ki jih je beležil predvsem med februarskim srečanjem za zaščito mladoletnih v Vatikanu. Iz tega je po posvetu s papežem Frančiškom napisal daljše besedilo za aprilsko izdajo bavarskega glasila za duhovnike Klerusblatt.

»Kako se je lahko pedofilija tako razmahnila,« se sprašuje upokojeni papež, ki je položaj Petrovega naslednika zapustil leta 2013, in pojasnjuje, da je vzrok za to v odsotnosti Boga: »Tudi kristjani in duhovniki raje ne govorimo o Bogu, ker se takšni govori ne zdijo praktični.« Družba, v kateri Bog ni navzoč, pa je družba, v kateri se »merilo človeškosti« vedno bolj izgublja.

Na začetku besedila Benedikt XVI. piše, kako je bil del »fizionomije revolucije leta 1968« tudi dejstvo, da je pedofilija dovoljena. V istem času je prišlo do »zloma katoliške moralne teologije«, ki je tudi dele Cerkve naredila »nemočne pred dogajanji v družbi«. Tudi v različnih bogoslovnih semeniščih »so se oblikovali različnih klubi istospolno usmerjenih, ki so bili bolj ali manj dejavni in so opazno spremenili ozračje v semeniščih«.

Danes »pretreseni opažamo, kako so se našim otrokom in mladim dogajale stvari, ki so jih resno ogrožale. Da se je to razširilo tudi v Cerkvi in med duhovniki, nas mora še posebej pretresti«.

Upokojeni papež, ki bo v naslednjih dneh dopolnil 92 let, svari pred poskusi, da bi Cerkev reformirali po človeških in političnih merilih. Nekateri Cerkev danes vidijo »le še kot neke vrste politični stroj«, nadaljuje v zapisu: »O njej govorimo praktično le še v političnih kategorijah, in to velja celo za škofe, ki svoje predstave o Cerkvi v prihodnosti oblikujejo izključno v politični luči.«

Kriza, »ki so jo povzročili številni primeri zlorab s strani duhovnikov, sili k temu, da Cerkev malodane vidimo kot nekaj zgrešenega, kar moramo sami vzeti v roke in na novo zastaviti. Toda Cerkev, ki jo bomo oblikovali sami, nima nikakršnega upanja«. Benedikt XVI. še poudarja: »Da, v Cerkvi obstajata greh in zlo.« Vendar tudi danes še vedno obstaja »sveta Cerkev, ki pa je neuničljiva«.

Celoten zapis si lahko preberete v priponki.

Papež Benedikt XVI.  O KRIZI VERE 2019.pdfPapež Benedikt XVI. O KRIZI VERE 2019.pdf

Vir: Kathpress
Foto: Vatican News

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh