Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Benedikt XVI. obhajal slovesno bogoslužje z anglikanskim primasom

Objava: 12. 03. 2012 / 08:49
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Benedikt XVI. obhajal slovesno bogoslužje z anglikanskim primasom

Primas Williams je okrepil skupno vizijo popolne zakramentalne skupnosti obeh Cerkva.

Papež Benedikt XVI. in primas anglikanske Cerkve, nadškof Rowan Williams, sta minulo soboto zvečer v Rimu skupaj obhajala slovesne večernice. V svojem nagovoru je sveti oče katoličane in anglikance pozval k molitvi za enotnost med obema Cerkvama. Kdor se odloči za Boga, mora ponižno in potrpežljivo voditi ekumenski in medverski dialog, je poudaril Benedikt XVI. v cerkvi sv. Gregorja Velikega. Primas Williams je še okrepil skupno vizijo popolne zakramentalne skupnosti obeh Cerkva, ki zaenkrat sicer še ni v celoti uresničena, vzrok za to pa je po besedah canterburyjskega nadškofa pomanjkanje upanja in potrpljenja. Nadškof Williams se je v soboto dopoldan s papežem Benediktom XVI. sestal tudi med zasebno avdienco.

V nagovoru med večernicami je papež dejal, da je skrivnost vsakega med nami v tem, da se odločimo za Božjo milost ter z vsem srcem in vsemi močmi privolimo v njegovo delovanje. Kot poroča Radio Vatikan, je po besedah svetega očeta to tudi skrivnost resničnega veselja in globokega miru. Benedikt XVI. je izpostavil, da ta milost od krščenih zahteva prizadevnost, da se oblečejo v Jezusove lastnosti: nežnost, dobroto, ponižnost, krotkost, velikodušnost, vzajemno odpuščanje in predvsem ljubezen, ki nam jo je Bog poklonil po Jezusu in jo je Sveti Duh razlil v naša srca.

Papež je spregovoril tudi o redu kamaldolencev, ki ga je v začetku 11. stoletja ustanovil sv. Romualdo, in pojasnil, da so menihi in menihinje kamaldolenskega reda na svoji poti vedno iskali pravo ravnotežje med eremitskim in meniškim duhom, med popolno posvetitvijo Bogu v samoti in medsebojno podporo v skupni molitvi ter sprejemanju bratov, da bi ti lahko zajemali iz virov duhovnega življenja in presojali dogodke sveta z zares evangelijsko zavestjo.

Ekumenski dogodek je potekal ob tisočletnici ustanovitve kamaldolenskega matičnega samostana v italijanskem kraju Camaldoli, cerkev sv. Gregorja Velikega je danes namreč v lasti kamaldolencev, ter ob današnjem prazniku sv. Gregorja Velikega. Po večernicah sta papež in nadškof Williams v kapeli sv. Gregorja prižgala dve sveči v spomin na apostola angleškega naroda sv. Gregorja Velikega in misijonarja sv. Avguština Canterburyjskega, ki ga je papež Gregor Veliki leta 597 poslal med Angleže oznanjat evangelij. To je bilo tretje skupno slavje kakega papeža s poglavarjem anglikanske Cerkve na tem kraju po letih 1989 in 1996.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh