Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Benedikt XVI. odobril dekrete za dva čudeža in pet mučeništev

Objava: 29. 06. 2012 / 07:57
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Benedikt XVI. odobril dekrete za dva čudeža in pet mučeništev

Čast oltarja naj bi dosegel tudi italijanski duhovnik Giuseppe Puglisi, ki ga je leta 1993 v Palermu ubila tamkajšnja mafija; njegov umor velja za mafijsko maščevanje katoliški Cerkvi.

Benedikt XVI. je včeraj sprejel prefekta Kongregacije za zadeve svetnikov, kardinala Angela Amata, ter vatikanski dikasterij pooblastil, naj objavi dekrete za dva čudeža, pet primerov mučeništva in devet primerov junaških kreposti. Kot poroča Radio Vatikan, je papež tako odobril čudež na priprošnjo italijanskega duhovnika Luca Passija in brazilske laikinje Francesce De Paule Jezusove, trije dekreti pa priznavajo mučeniško smrt zaradi sovraštva do vere španskemu pomožnemu škofu Emanuelu Borrásu Ferréju in 145 tovarišem, redovniku Ermenegildu in petim tovarišem ter redovnici Vittoriji Jezusovi – vsi so umrli v Španiji v letih od 1936 do 1939. Med mučenci sta tudi indijski laik Lazar Pillai, ubit sredi 18. stoletja, in znani italijanski duhovnik Giuseppe Puglisi, ki ga je leta 1993 v Palermu ubila mafija.


Kot je zapisano v dekretu, je vatikanska Kongregacija za zadeve svetnikov priznala mučeništvo duhovniku Puglisiju, ki je umrl zaradi strelne rane na pragu svojega stanovanja v siciljanski prestolnici. Mafijci naj bi priljubljenega duhovnika ubili iz sovraštva do vere oz. kot maščevalni ukrep katoliški Cerkvi, poroča avstrijska katoliška agencija Kathpress.

Puglisi si je v času svoje duhovniške službe prizadeval za mlade, ki jih je skušal iztrgati iz krempljev organiziranega kriminala. Datum njegove beatifikacije še ni določen.

Na fotografiji: italijanski duhovnik Giuseppe Puglisi

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh