Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Benedikt XVI. povabljen v Romunijo

Objava: 12. 02. 2010 / 23:28
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Benedikt XVI. povabljen v Romunijo

Papež je romunske škofe pozval k razvijanju dobrih odnosov med katoličani in pravoslavnimi

Papež Benedikt XVI. je v petek v avdienco sprejel romunske škofe, ki se minuli teden v Vatikanu mudili na obisku ad limina apostolorum. Kot so poročali pri vatikanskem radiu, je v nagovoru posebej izpostavil pomen dobrih odnosov med katoličani in pravoslavnimi, poudaril pa je tudi pomembno vlogo pastoralnega dela na področju duhovnih poklicev in družin.

Po papeževih besedah so posebej pomembni bratski odnosi med katoličani in pravoslavnimi, ki presegajo vsakršne ločitve in nesoglasja ter srce odpirajo za spravo. Čeprav se na tem področju katoliške skupnosti v Romuniji soočajo s težavami, je papež poudaril, da se lahko najdejo ustrezne rešitve, v duhu pravičnosti in ljubezni, ki mora spodbujati odnose med brati v Kristusu. Sodelovanje med katoličani, ki jih je v Romuniji okoli osem in pol odstotkov, in pravoslavnimi je danes še posebej pomembno zaradi zaščite evropskih krščanskih korenin, krščanskih vrednot in skupnega pričevanja na področju družine, bioetike, človekovih pravic, poštenega javnega življenja in ekologije, je dejal papež. Skupno prizadevanje namreč prispeva k pomembni moralni in državljanski rasti družbe.

Ob tej priložnosti je Benedikt XVI. spomnil na zgodovinski obisk svojega predhodnika Janeza Pavla II. v Bukarešti leta 1999. To je bil prvi obisk papeža pri narodu s pravoslavno večino, med katero pa že stoletja biva tudi pomembna katoliška skupnost. Nadškof iz Bukarešte. Joan Robu, pa je v svojem pozdravnem govoru papeža povabil na obisk v Romunijo. Izpostavil je, da bi se Benedikt XVI. med pastoralnim obiskom njihove dežele lahko srečal s celotnim romunskim ljudstvom.

Sveti oče je romunske škofe tudi spodbudil k spodbujanju zrele in odgovorne krščanske vere med katoličani, pri čemer so pomembne kateheze, versko izobraževanje in priprava na zakramente, bistveno je poznavanje Svetega pisma, Katekizma katoliške Cerkve in cerkvenega nauka. Gre za zahtevno delo, pri katerem je pomembna skupna priprava pastoralnih programov za vse katoličane različnih obredov in etnij.

Papež je škofe prav tako pozval, naj bodo dobri očetje svojim duhovnikom, prvim in dragocenim sodelavcev v Gospodovem vinogradu. Spodbudil jih je, naj si prizadevajo za sobivanje v skupnosti, v kateri vladajo naklonjenost, pozornost ter spoštljiv in bratski pogovor. Posebno skrb pa naj škofje namenijo tudi številnim redovnim skupnostim, ki si prizadevajo na pastoralnem področju. Kot pomembno nalogo škofov je papež izpostavil spodbujanje duhovnih poklicev in skrb za duhovno in intelektualno vzgojo ter izobraževanje bogoslovcev, pri tem pa poudaril, da je razcvet duhovnih poklicev v veliki meri odvisen od moralnega in verskega zdravja krščanskih družin.

Da bi se družine zaščitilo pred nevarnostmi, kot so splav, ločitve, alkoholizem in droga, je potrebno spodbujati razvoj svetovalnega dela po župnijah, ki bi zagotovilo primerno pripravo na zakonsko in družinsko življenje, prav tako pa je pomembna boljša organizacija pastorale mladih. Papež je še posebej poudaril odločno zavzemanje za večjo prepoznavnost krščanskih vrednot v družbi. Cerkev namreč želi dati svoj prispevek k družbi, v kateri vladata sprava in solidarnost, in ki se bo sposobna zoperstaviti napredujočemu sekularizmu.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh