Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Benedikt XVI. pozval k tišini

Objava: 08. 03. 2012 / 08:43
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Benedikt XVI. pozval k tišini

Med prvo splošno avdienco na Trgu sv. Petra od lanske jeseni je sveti oče izrazil tudi svojo solidarnost s kristjani na Bližnjem vzhodu.

Papež Benedikt XVI. je včeraj prvič od lanske jeseni splošno avdienco izpeljal na Trgu sv. Petra v Vatikanu, vernike pa je ob tem pozval, naj v luči vsakodnevnih prekomernih dražljajev v postnem času iščejo trenutke tišine. Polega tega je svoje sporočilo namenil tudi kristjanom na Bližnjem vzhodu, ob zaključku avdience pa se je srečal z nemškim nogometašem Miroslavom Klosejem.

Sveti oče je z včerajšnjim nagovorom o tišini zaključil niz katehez o Jezusovi molitvi. Doseči tišino je v današnjem času še posebej zapleteno, je dejal papež. Pravzaprav dobimo vtis, da ‘se ljudje bojijo tudi za trenutek ločiti od toka besed in podob, ki jim določajo in izpolnjujejo dneve’. Zato se moramo vedno opomniti na pomen tišine, je opozoril sveti oče in ob tem izpostavil primer Jezusa, v čigar odnosu z Bogom tišina igra posebno vlogo.

V svojem nagovoru je Benedikt XVI. poudaril, da tišine ni vedno preprosto prenašati. Božjo besedo lahko slišimo le, kadar molčimo, toda tudi molilec pogosto naleti na molk Boga. Pri molitvi v takem primeru pogosto dobimo vtis, da Bog ne posluša in ne odgovarja, kar je izkusil tudi Jezus na križu, ko je vprašal: “Zakaj si me zapustil?”

Obenem pa je Jezus vedel, da je Bog ‘čisto blizu’. Za molkom stojita velika modrost in dobrota Boga. Kdor to tišino zdrži, se lahko nauči zaznavati Boga. Jezusov primer nas uči, da k resnični molitvi poleg molitev Očenaš sodi tudi pristna tišina, je pojasnil Benedikt XVI.

V pozdravih ob koncu avdience je papež izrazil svojo solidarnost s kristjani na Bližnjem vzhodu. Ti ne smejo izgubiti upanja, kljub težkemu trpljenju, ki mu je trenutno izpostavljeno njihovo ljudstvo.

Benedikt XVI. je nagovoril tudi armensko-katoliškega patriarha iz Kilikije, Nersesa Bedrosa XIX. Tarmounija, in ostale škofe uniatske vzhodne Cerkve, ki te dni v Rimu zasedajo na svoji redni sinodi. Benedikt XVI. se je armensko-katoliški Cerkvi zahvalil za njeno zvestobo ‘dediščini svojega častnega krščanskega izročila’ in papežu kot nasledniku apostola Petra.

Ob zaključku avdience se je sveti oče sestal še z nemškim nogometašem, članom državne reprezentance, triintridesetletnim Miroslavom Klosejem. Vsebina njunega kratkega pogovora zaenkrat še ni znana. Klose v letošnji sezoni igra za italijanskega prvoligaša Lazio iz Rima, za katerega je doslej dosegel štirinajst golov. Napadalec poljskega porekla je bil v otroških letih ministrant in se predstavlja kot ‘izredno veren človek’.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh