Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Benedikt XVI. se je včeraj vrnil v Vatikan

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 03. 05. 2013 / 09:38
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Benedikt XVI. se je včeraj vrnil v Vatikan

Papež Frančišek je svojega predhodnika v popoldanskih urah pozdravil pred njegovim novim domovanjem; Benedikt XVI. in Frančišek sta skupaj molila v kapeli.

Upokojeni papež Benedikt XVI. se je včeraj okoli pete ure popoldan vrnil v Vatikan. Ob pristanku helikopterja na obrobju Vatikana je Benedikta XVI. pričakala delegacija kardinalov in škofov, ki sta jo vodila vatikanski državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone in kardinal dekan Angelo

Sodano. Papež Frančišek je svojega predhodnika sprejel pred nekdanjim samostanom Mater Ecclesiae.

Benedikt XVI. je pred devetimi tedni, 28. februarja letos, z istim helikopterjem odpotoval iz Vatikana. Po začasnem bivanju v papeški letni rezidenci v Castel Gandolfu se je vrnil v svoje novo domovanje, v prenovljeni samostan, kjer bo preživel leta upokojitve. V stavbi sredi Vatikanskih vrtov so nekdaj bivale redovnice, v zadnjih dveh mesecih pa so jo prenavljali za potrebe nekdanjega papeža. Kot je napovedal Benedikt XVI., bo tam v tihi molitvi živel umaknjen od oči javnosti.

Včerajšnji sprejem je bil drugo srečanje med Frančiškom in Benediktom XVI., prihoda nekdanjega papeža pa vatikanska televizija tokrat ni prenašala v živo.

V nekdanji samostan v Vatikanskih vrtovih so se skupaj z Benediktom XVI. vselili tudi njegove štiri gospodinje iz skupnosti 'Memores Domini' in osebni tajnik nadškof Georg Gänswein. Slednji bi se lahko kmalu preselil v svoje službeno stanovanje, ki mu pripada kot prefektu papeške hiše. Stanovanje nekdanjega papeža v prvem nadstropju nekdanjega samostana v velikosti 450 kvadratnih metrov ima svojo kapelo in manjšo knjižnico.

Vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi je minulo sredo v izjavi za javnost zanikal govorice o hudi bolezni Benedikta XVI. »Nekdanji papež je star človek, ki je oslabel zaradi teže svojih let, vendar ne boleha za kakršno koli hudo boleznijo«, je pojasnil p. Lombardi. Tudi brat upokojenega papeža, 89-letni Georg Ratzinger, je pred tednom dni v pogovoru za britanski časnik 'The Daily Telegraph' zanikal morebitno obolenje Benedikta XVI.

Takoj po včerajšnjem prihodu in sprejemu sta papež Frančišek in njegov predhodnik Benedikt XVI. v samostanski kapeli skupaj tiho zmolila, je o vrnitvi nekdanjega cerkvenega poglavarja še poročal p. Lombardi. Po njegovih besedah je Benedikt XVI. izrazil iskreno veselje ob vrnitvi v Vatikan. Prvič v zgodovini je tako Vatikan prebivališče trenutnega in upokojenega papeža, ki ju med seboj loči le kratek sprehod.

Kot so poročali italijanski mediji, je Frančišek svojega predhodnika, ki se je v Vatikan vrnil v spremstvu osebnega tajnika, nadškofa Georga Gänsweina, pozdravil s prisrčnim objemom, kot že med njunim prvim srečanjem v Castel Gandolfu. Pred prihodom helikopterja so se na Trgu sv. Petra v Vatikanu zbrali številni verniki.

Foto: news.va

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh