Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Benedikt XVI. svari pred površinskim krščanstvom

Objava: 26. 03. 2012 / 09:14
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Benedikt XVI. svari pred površinskim krščanstvom

Sveti oče je v mehiškem Leonu obhajal svoje prvo veliko bogoslužje v Latinski Ameriki, vsem tamkajšnjim narodom pa je izrekel svojo solidarnost v njihovem težkem položaju.

Papež Benedikt XVI. je iz Mehike tudi vse Cerkve v Latinski Ameriki pozval k obnovi iz poživitvi katoliške vere. Med prvim bogoslužjem na svojem tokratnem potovanju je včeraj vernike, ki so se zbrali v parku Bicentenario v mehiškem Leonu, katoličane posvaril pred površinskim, na delce razdrobljenem krščanstvu ‘iz navade’. Obenem je Mehičanom in drugim narodom Latinske Amerike izrazil svojo solidarnost v njihovem težkem položaju, v katerem ‘bolečina in upanje hodita z roko v roki’.

V takšnem položaju zgolj človeške strategije očitno ne zadostujejo, je papež poudaril pred več kot polmilijonsko množico vernikov. Upanja ne smemo polagati zgolj v lastne sposobnosti, pač pa predvsem v Boga. Le On namreč lahko pripomore k temu, da med ljudmi zavladajo mir, sloga, pravičnost in solidarnost. Poleg tega Božje kraljestvo ni v posvetnih rokah, ki vse ostalo podrejajo nasilju, pač pa predstavlja ‘večjo moč, ki osvaja srca: Božjo ljubezen, ki jo je svetu daroval s svojo žrtvijo, in resnico, o kateri je pričeval’.

Pred mašo je Benedikt XVI. v helikopterju preletel kip Kristusa Kralja na vrhu 2700 m visoke gore Cubilete. Dvaindvajset metrov visoki kip je bil postavljen leta 1923, tri leta kasneje pa so ga na zahtevo mehiškega predsednika podrli. Ponovno je bil postavljen leta 1940, tudi z denarno podporo mehiške vlade. Po poletu s helikopterjem je papež presedel v papamobil in se skoraj pol ure vozil mimo zbrane vrste vernikov. Ob tem je njegovo glavo v veliko veselje vseh prisotnih ščitil črni sombrero.

V svojem nagovoru je Benedikt XVI. vernike pozval, naj premagajo ‘utrujenost od vere’. Katoličani Mehike in celotne Latinske Amerike bi morali ponovno odkriti veselje do krščanstva in pripadnosti Cerkvi. Mehika je za Brazilijo druga največja katoliška država na svetu, vendar je Cerkev tudi tu izpostavljena prodiranju skrajnih in evangeličanskih skupin in ločin.

Med burnim aplavzom udeležencev je Benedikt XVI. spomnil nekdanjega papeža Janeza Pavla II., ki si je med svojim obiskom v Mehiki prav tako želel obiskati kip Kristusa Kralja, vendar mu to ni bilo omogočeno. “Gotovo se danes veseli v nebesih, da mi je Gospod naklonil milost druženja z vami,” je dejal sveti oče. Benedikt XVI. je spomnil tudi na relikvije nekdanjega papeža, ki so nedavno potovale po celi državi in jih je počastilo več milijonov Mehičanov.

Pred molitvijo angelovega češčenja je papež v svojem nagovoru izrazil zaskrbljenost glede trenutnega položaja v državi, kjer se širijo revščina, korupcija, družinsko nasilje, trgovina z mamili in kriminal. Številne družine živijo ločeno ali pa so prisiljene zapustiti domovino, je sveti oče z obžalovanjem ugotavljal v leonskem parku Bicentenario. Pozval je vse Mehičane, naj opustijo nesmiselno maščevanje in naj premagajo sovraštvo, ki jih ločuje. Obenem je izrazil zahtevo po spoštovanju, zagovarjanju in spodbujanju človeškega življenja ter utrditvi bratske sloge med ljudmi.

Posebej je Benedikt XVI. Mehičane pozval, naj izkazujejo resnično pobožnost do Božje matere Marije, pri čemer je imel v mislih globoko čaščenje guadalupske Matere Božje, zavetnice Mehike in celotne Latinske Amerike, katere svetišče na obrobju tega mehiškega mesta vsako leto obišče več milijonov vernikov. Resnično čaščenje Božje matere Marije vernike približuje Jezusu, je poudaril papež. Pri tem ne gre za prehodne občutke ali kakršno koli lahkovernost. Marijo ljubiti pomeni obvezati se, da prisluhnemo njenemu sinu, je pojasnil sveti oče. Čaščenje guadalupske Matere Božje pa ob tem pomeni, da ljudje živijo po beseda njenega sina Jezusa.

Po končanem bogoslužju in opoldanski molitvi se je papež umaknil v svojo rezidenco v kolegiju Miraflores, popoldne pa je obiskal stolnico v Leonu, kjer je s stodvajsetimi škofi iz Mehike ter s predstavniki vseh latinskoameriških škofij obhajal večernice. Danes se papež odpravlja na Kubo, drugo postajo svojega potovanja po Latinski Ameriki.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh