Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Benedikt XVI. zaključil svoje bivanje v Castelgandolfu

Objava: 03. 10. 2011 / 08:37
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Benedikt XVI. zaključil svoje bivanje v Castelgandolfu

Sveti oče se je minulo soboto vrnil v Vatikan, kjer se že pojavljajo ugibanja o pripravi nove okrožnice na temo vere.

Papež Benedikt XVI. je minulo soboto zaključil svoje bivanje v papeški letni rezidenci v Castelgandolfu in se vrnil v Vatikan. Sveti oče se je iz Rima umaknil 7. julija letos, včeraj pa je prvič po treh mesecih z verniki z vsega sveta ponovno molil angelovo češčenje na Trgu sv. Petra v Vatikanu.

Za razliko od prejšnjih let se je Benedikt XVI. letos odpovedal svojim julijskim počitnicam v severnoitalijanskih Alpah. Njegovo bivanje v letni papeški rezidenci je bilo prekinjeno s potovanji v Madrid, kjer se je udeležil svetovnega dneva mladih, v Ancono na zaključek italijanskega evharističnega kongresa, in v domovino Nemčijo na zadnji septembrski konec tedna.

Po odhodu papeža se bodo razmere v Castelgandolfu ponovno popolnoma umirile. V treh poletnih mesecih se v to mestece jugovzhodno od Rima vsako nedeljo zgrinja na tisoče vernikov, številni romarji pa tja odpotujejo tudi ob sredah, ko ima papež svoje splošne avdience na dvorišču papeškega dvorca. S papežem se v Rim vračajo tudi pripadniki njegove varnostne službe, oddelek švicarskih gardistov ter zaposleni pri žandarmeriji.

Benedikt XVI. je prvi del svojega bivanja v Castelgandolfu namenil počitku, obenem pa se je posvetil pisanju tretjega dela knjige o Jezusu, ki obravnava Jezusovo otroštvo. V Vatikanu se pojavljajo tudi ugibanja, ali je sveti oče v poletnih mesecih pripravljal novo okrožnico. Papež naj bi namreč načrtoval obširnejše delo na temo vere, potem ko je objavil besedili o prvih dveh temeljnih krepostih, upanju in ljubezni. Ta okrožnica, ki bi po socialni štela za četrto okrožnico Benedikta XVI., bi lahko izšla v luči koncilskega jubileja, ki ga obhajamo prihodnje leto. Papež Janez XXIII. je drugi vatikanski cerkveni zbor uradno odprl 11. oktobra 1962. V Rimu se pojavljajo tudi ugibanja o letu priprav svetovne Cerkve na petdeseto obletnico začetka koncila.

Pred vrnitvijo v Rim se je papež Benedikt XVI. minulo soboto sestal še z osmimi indonezijskimi škofi, ki so v italijansko prestolnico pripotovali na svoj redni ad limina obisk v presledku petih let. Danes sveti oče začenja z rednim delovnim programom v Vatikanu. Prihodnji konec tedna, 9. in 10. oktobra, bo papež obiskal južnoitalijansko pokrajino Kalabrijo, 16. oktobra pa bo daroval slovesno bogoslužje za novo evangelizacijo. Med 18. in 20. novembrom bo Benedikt XVI. obiskal Benin v zahodni Afriki, kjer bo tamkajšnjim škofom izročil zaključni dokument afriške sinode.

V minulem tednu se je sveti oče v številnih avdiencah poslovil od župana, zaposlenih v mestni upravi ter sodelavcev v papeški letni rezidenci v Castelgandolfu, pa tusdi od vseh prebivalcev te male mestne skupnosti na jugu Italije.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh