Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Benedikt XVI.: Zame je bil Janez Pavel II. že dolgo svetnik

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 28. 04. 2014 / 07:50
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Benedikt XVI.: Zame je bil Janez Pavel II. že dolgo svetnik

Benedikt XVI.: Zame je bil Janez Pavel II. že dolgo svetnik

Poljski papež je vedno »deloval iz lastne vere in prepričanja in s tem v zakup vzel tudi številne kritike«.

Papež Benedikt XVI. je bil v svetost svojega predhodnika Janeza Pavla II. (1978-2005) po lastnih besedah prepričan že za časa njegovega življenja. »Da je Janez Pavel II. svetnik, mi je v letih sodelovanja z njim postajalo vse bolj jasno«, je Benedikt XVI. dejal v pogovoru s poljskim časnikarjem Wlodzimierzem Redziochom, ki so ga minuli konec tedna objavili v italijanskem časniku »Il Foglio«. Janez Pavel II. je pri vseh ljudeh spodbujal »pogum za resnico«. Vedno je deloval iz lastne vere in prepričanja in s tem v zakup vzel tudi številne kritike, je pojasnil upokojeni papež.

Po njegovem mnenju je to »prvovrstno merilo« za svetost posameznika. Kot primera je Benedikt XVI. navedel delovanje Janeza Pavla II. proti politično razumljeni »teologiji osvoboditve« in njegova prizadevanja za zaščito življenja.

Benedikt XVI. (2005-2013) je obenem poudaril, da svojega predhodnika ni posnemal. »Nisem mogel in nisem smel niti poskušati biti takšen, kakršen je bil on.« Namesto tega si je prizadeval, je pojasnil upokojeni papež, da bi njegovo »zapuščino« prenašal naslednjim rodovom »po svojih najboljših močeh«.

Joseph Ratzinger je bil kot kardinal od leta 1982 do smrti Janeza Pavla II. aprila 2005 na položaju prefekta Kongregacije za nauk vere eden izmed njegovih najožjih sodelavcev. Kmalu po njegovi smrti aprila 2005 je mimo običajnih predpisov začel beatifikacijski postopek za pokojnega. Običajno je začetek beatifikacijskega postopka mogoč šele pet let po smrti kandidata.

Celoten pogovor z Benediktom XVI. bo sicer objavljen v knjigi Wlodzimierza Redziocha z naslovom »Na strani Janeza Pavla II.«, ki bo v kratkem izšla v italijanskem jeziku.

Vir: Kathpress

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh