Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Beneški patriarh: papež je »zaigral na prave strune«

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 30. 04. 2024 / 11:11
Oznake: Cerkev, Kultura, Mladi, Papež
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.04.2024 / 12:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Beneški patriarh: papež je »zaigral na prave strune«
Beneški patriarh Francesco Moraglia s papežem Frančiškom na dvorišču ženskega zapora v Benetkah. FOTO: Vatican Media

Beneški patriarh: papež je »zaigral na prave strune«

Beneški patriarh Francesco Moraglia je v pogovoru za vatikanske medije pozitivno ocenil nedeljski obisk papeža Frančiška v tem severnoitalijanskem mestu. Voditelj Katoliške cerkve ni bil prvi papež, ki je obiskal Benetke, bil pa je prvi, ki si je ogledal tamkajšnji bienale.

Po patriarhovih besedah je bila minula nedelja »nepozaben dan«, ki je svetu znova »na odličen način povzel vse, zaradi česar so Benetke nekaj posebnega«. Benetke so gostoljubno mesto, tudi z zgodovinskega vidika, tako patriarh Moraglia, obenem pa so tudi mesto umetnosti. Papež je želel svoje potovanje začeti z gesto dobrodošlice: v ženskem zaporu, kjer je kaznjenkam podaril upanje za gradnjo novega življenja, je poudaril beneški patriarh, ki je skupaj s papežem Frančiškom obiskal ženski zapor. Papeževo srečanje z zapornicami, vključno s kratkimi osebnimi stiki, se ga je globoko dotaknilo.

Preberite tudi: Papež med zapornicami: Človeku nihče ne more vzeti dostojanstva

Papež v zaporu

Zapor na otoku Giudecca je bil nekoč samostan. Sveti sedež je tam pripravil svoj prispevek k letošnjemu umetnostnemu bienalu - in vanj vključil tudi zapornike, med katerimi bodo nekateri po predhodni prijavi in ob posebnih varnostnih ukrepih vodili obiskovalce bienala po razstavi.

Papež Frančišek med srečanjem z umetniki. FOTO: Vatican Media

Papež Frančišek se je z umetniki in kustosi vatikanskega paviljona na bienalu srečal v zaporniški kapeli. Sveti oče je pohvalil umetnost kot sredstvo za zavzemanje za človekove pravice in obenem posvaril pred komercializacijo umetnosti.

Umetnost ima poleg tržne vrednosti še dodano vrednost, ki je pomembnejša od tega, kar se dogaja okoli trga z umetninami.

»Papež nas je med drugim spomnil na vrednost umetnosti in na to, da umetnost ne sme postati tržnica, čeprav je umetnost seveda vedno vpeta v družbeni in civilni kontekst. Toda umetnost ima poleg tržne vrednosti še dodano vrednost, ki je pomembnejša od tega, kar se dogaja okoli trga z umetninami. Mislim, da je bila to močna izjava in sporočilo, tudi za odgovorne za sam bienale,« je povedal patriarh Moraglia.

Preberite tudi: Papež mladim v Benetkah: Odložite telefone in bodite pozorni na druge

Srečanje mladih in sklepno bogoslužje

Kratek obisk papeža Frančiška v Benetkah pa ni bil posvečen le umetnosti - papež se je srečal tudi z mladimi. Med nagovorom je nekajkrat tudi odstopil od pripravljenega besedila in spodbujal petje navzočih. Moraglia je komentiral:

»Papež je dejal, da na druge ne smemo gledati zviška, z eno samo izjemo: ko se sklonimo k drugemu, da bi mu pomagali vstati, nato pa gremo naprej … In potem se je zgodil ta zelo beneški trenutek, ko so mladi papežu izročili beneško vilico za vesla, značilno leseno vilico za gondole, kar je bil zelo beneški trenutek na zelo beneškem kraju,« je poudaril beneški patriarh z mislijo na srečanje 87-letnega papeža z okoli 1.500 mladimi iz vse Benečije pred baziliko Marije, zdravja bolnikov, neposredno ob Velikem kanalu.

Mladi s posebnim darilom za papeža. FOTO: Vatican Media

Drugi »zelo beneški trenutek« pred eno od mestnih znamenitosti je bilo sklepno bogoslužje z več kot 10.000 udeleženci na Trgu sv. Marka. Papeževa pridiga je trajala okoli dvajset minut in je bila vsebinsko zelo zgoščena. Patriarh Moraglia je bil še posebej ganjen ob papeževih zaključnih besedah:

Benetke morajo biti mesto, ki je usmerjeno k potrebam ljudi, otrok, družin. Mesto, ki svojo lepoto velikodušno ponuja vsem ...

»Ta zadnji stavek, ki tako rekoč povzema vse: Benetke morajo biti mesto, ki je usmerjeno k potrebam ljudi, otrok, družin. Mesto, ki svojo lepoto velikodušno ponuja vsem. Vendar morajo biti tudi mesto, ki se upira turizmu, saj bi ga ta lahko pogoltnil. Benetke morajo vedno ostati mesto, ki je kraj srečevanja, ne le kraj za hiter obisk, ampak tudi kraj, ki ima sedanjost in prihodnost.

Pogled na Trg sv. Marka v Benetkah, kjer je papež Frančišek obhajal sklepno bogoslužje obiska. FOTO: Vatican Media

Papež je poudaril prednosti in slabosti mesta, njegovo lepoto, njegovo posebnost, da je zgrajeno na vodi … To je edinstveno, vendar je mesto zaradi tega tudi zelo ranljivo,« je spomnil beneški patriarh Francesco Moraglia in v pogovoru za vatikanske medije pozitivno povzel nedeljski obisk papeža Frančiška v Benetkah.


Nalaganje
Nazaj na vrh