Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Benetke: baziliko sv. Marka znova ogrožajo poplave

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 20. 05. 2021 / 07:22
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 20.05.2021 / 09:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Benetke: baziliko sv. Marka znova ogrožajo poplave

Benetke: baziliko sv. Marka znova ogrožajo poplave

Katoliška cerkev zahteva čim prejšnjo postavitev steklene pregrade.

Trg in bazilika sv. Marka v Benetkah FOTO: Oton Naglost

Beneški patriarhat je izrazil nujno zahtevo po »odločnejših« ukrepih za zaščito trga in bazilike sv. Marka pred poplavami. »Po dogodkih novembra 2019 si bazilika ne more več privoščiti, da v naslednjo jesen vstopimo brez steklene pregrade,« je v pogovoru za italijanski časnik Avvenire povedal prokurator Carlo Alberto Tesserin. »Projekt je pripravljen, denar je na voljo, v treh mesecih bi bilo delo lahko opravljeno,« je dodal.

V ozadju so težave in zavlačevanje pri več milijard vrednem sistemu poplavne zaščite Moses. Sodobne zapornice naj bi mesto, ki je uvrščeno na seznam Unescove svetovne dediščine, ščitile pred ponavljajočimi se poplavami, vendar so se doslej izkazale za nezadovoljive. Zaradi koronakrize pa so zdaj nastopile še finančne težave pri vzdrževanju sistema.

Steklena pregrada naj bi zaščitila baziliko

Patriarhat zdaj upa na posebno stekleno pregrado, ki naj bi baziliko sv. Marka zaščitila pred poplavami do višine dveh metrov nad običajno vodno gladino. Sprva je bilo mišljeno, da bo pregrada nared že do jeseni, vendar je tudi financiranje projekta v višini 3,7 milijonov evrov precej zahteven izziv.

Novembra 2019 so poplave v Benetkah dosegle višino 1,87 metra, najvišje po letu 1966. Morska voda je vdrla v kripto bazilike sv. Marka in povzročila statične težave. Vzdrževalci stavbe so pozneje priznali, da je bil položaj »le še milimeter od katastrofe«. Slana voda je povzročila tudi precejšnjo škodo na mozaikih in stenah umetnostnozgodovinsko neprecenljive bazilike.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh