Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

[Beremo z Družino] 2084: Konec sveta

Objava: 12. 03. 2021 / 06:06
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.03.2021 / 13:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
[Beremo z Družino] 2084: Konec sveta

[Beremo z Družino] 2084: Konec sveta

Prevajalka Mateja Petan je prebrala odlomek iz romana alžirskega avtorja Boualema Sansala.

Roman je prevedla Mateja Petan. FOTO: zajem zaslona



[BEREMO Z DRUŽINO] najdete na Facebook strani Knjige Druzina.si.

Poklon distopični klasiki Orwellovega romana 1984! Mateja Petan, prevajalka iz francoskega in angleškega jezika, je prebrala odlomek iz nagrajenega romana »2084: Konec sveta« alžirskega avtorja Boualema Sansala, ki je v njenem prevodu pred kratkim izšel pri založbi Družina.

Avtor pripoveduje zgodbo o bližnji prihodnosti, v kateri so verski skrajneži ustanovili kalifat, ki prepoveduje avtonomno mišljenje. Leta 2084 se državljani kraljestva Abistan podredijo enemu bogu in svojo predanost dokazujejo tako, da devetkrat dnevno pokleknejo v molitvi. Spominjanje preteklosti je prepovedano, vseprisotni nadzorni sistem pa oblast takoj obvesti o slehernem odklonilnem dejanju, misli ali ideji.



Avtor skozi napeto zgodbo, polno posmehljive nedolžnosti, komičnih in vprašujočih dilem, zasleduje Orwellovo tradicijo, da bi razgalil ničevost in hinavščino verskega radikalizma, ki ogroža demokracijo. 2084 je knjiga na presečišču satire in znanstvene fantastike, krik svobode, roman idej in hkrati obtožba vase zaprtega fundamentalizma, ki ogroža naše demokracije in ideale, na katerih temeljijo.

»Bralec naj nikar ne misli, da je zgodba resnična ali da temelji na kaki dejanski stvarnosti. Ne, v resnici je vse izmišljeno, liki, dejstva in vse drugo; dokaz za to je, da se pripoved dogaja v neki daljni prihodnosti nekega daljnega sveta, ki ni v ničemer podoben našemu. Pričujoče delo je čista izmišljotina; Bigayev svet, ki ga opisujem, ne obstaja in prav nobenega razloga ni, da bi obstajal v prihodnosti – svet Velikega brata, kakor si ga je zamislil mojster Orwell in ga čudovito ubesedil v svoji knjigi 1984, v njegovem času ni obstajal, tako kot Bigayev svet ne obstaja v našem, in zares ni prav nobenega razloga, da bi obstajal v prihodnosti. Le mirno spite, dobri ljudje, vse je popolnoma lažno, vse drugo pa je po nadzorom.«
_ _ _

SORODNE VSEBINE

[Beremo z Družino] Lampedusa, sredi morja solza

[Beremo z Družino] Mesarjeva mandragora

[Beremo z Družino] Na pravi strani zgodovine

[Beremo z Družino] Izgubljenec

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh