Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Beri in ostani zdrav

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 03. 12. 2020 / 12:20
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 12 minut
Nazadnje Posodobljeno: 04.12.2020 / 06:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Beri in ostani zdrav

Beri in ostani zdrav

Teološka fakulteta je po spletu predstavila letošnjo bogato bero knjig, priročnikov in znanstvenih revij.

Na novinarski konferenci Beri in ostani zdrav so predstavili monografije in priročnike, ki so jih v letu 2019–2020 izdali predavatelji, zaposleni na Teološki fakulteti, ter znanstvene serijske publikacije, ki jih izdaja TEOF UL. FOTO: zajem zaslona



Teološka fakulteta v Ljubljani je v četrtek, 3. decembra, po spletu predstavila letošnjo bogato bero knjig, priročnikov in znanstvenih revij.

Na novinarski konferenci Beri in ostani zdrav so predstavili monografije in priročnike, ki so jih v letu 2019–2020 izdali predavatelji, zaposleni na Teološki fakulteti, ter znanstvene serijske publikacije, ki jih izdaja Teološka fakulteta UL.
Predstavitev je po spletu povezoval dr. Stanislav Slatinek. Uvodoma je vse pozdravil dekan TEOF dr. Janez Vodičar.

Družba Jezusova

Ivan Platovnjak je kot urednik predstavil zbornik Pogum in preroška drznost (Znanstvena knjižnica), ki govori o slovenskih vzporednicah ukinitvi (1773) in obnovitvi (1814) Družbe Jezusove. Nastal je ob 50-letnici obstoja Slovenske province Družbe Jezusove.

Zbornik razkriva originalnost misli, s katero so jezuiti sooblikovali kulturo teološkega razmišljanja, in njihovo izvirno soočenje z različnimi pastoralnimi izzivi. S svojevrstno integracijo zgodovinskih dejstev prinaša nov pogled v življenje in delo jezuitov na Slovenskem.

Avtorji so razširili pogled na zgodovino jezuitov na območju današnje Slovenije pred ukinitvijo Družbe in po njeni obnovitvi.

Spremenjenje na gori

Jan Dominik Bogataj je predstavil svojo knjigo Preobraženi, o zgodnjekrščanski teologiji Kristusovega spremenjenja na gori (KUD Logos, Teološka fakulteta). Avtor je doktorski študent patrističnih znanosti na inštitutu Augustinianum v Rimu ter avtor več študij in prevodov zgodnjekrščanske literature. Za magistrsko nalogo, ki je predstavljala osnovo za to knjigo, je prejel Prešernovo nagrado za študente.

V knjigi je predstavil grško in bizantinsko umevanje evangeljskega dogodka Jezusove spremenitve na gori in ga umesti v širši grški religijski koncept metamorfoze. Temu doda svojsko latinsko tradicijo na zahodu in z vzhodne strani še semitski element iz sirskega izročila, potem pa predstavi tudi vizijo za sodobno teološko in filozofsko misel. Dogodek in njegovo patristično interpretacijo namreč umesti v tri teološke »poddiscipline«: kristologijo, soteriologijo in eshatologijo.

Bogato poznavanje patrističnih besedil in prodorno razmišljanje mu je omogočilo, da je prišel do poglobljenega uvida v zapleteno dinamiko bizantinske, latinske in sirske patristične misli, ki je vredna ne le študija, pač pa tudi umestitve v sodobno miselno avanturo.

Najobsežnejše je poglavje, v katerem je predstavil grške patristične in zgodnjebizantinske avtorje: zgodnjo eksegezo in bizantinsko homiletiko ter latinsko in sirsko teološko tradicijo interpretacije Gospodovega spremenjenja.



Prekmurje v letu 1919

Dr. Bogdan Kolar je predstavil zadnji zvezek v zbirki Acta Ecclesiastica Sloveniae, zbornik Prekmurje v letu 1919 in Katoliška cerkev. Zbornik je rezultat znanstvenega posveta ob 100. obletnici pridružitve k matičnemu narodu, ki je bil 13. novembra 2019 v Kovačičevi dvorani zavoda Marianum v Veržeju.

Enajst predavateljev je zarisalo temeljne značilnosti slovenskih skupnosti na obeh straneh Mure v letih pred veliko vojno in nato obširneje v mesecih neposredno po koncu vojaških akcij. Drugi del prinaša izvirne dokumente, ki so nastali kot rezultat delovanja cerkvenih ustanov v prelomnem obdobju po koncu prve svetovne vojne.

Spolne zlorabe v Cerkvi

Dr. Janez Vodičar je predstavil zbornik V iskanju novega zaupanja v Cerkvi (zbirka Znanstvena knjižnica), ki bo poslej namenjen pastorali in katehezi po razkritju spolnih in drugih zlorab.

Dvanajst avtorjev prispevkov je pojav spolnih zlorab v Cerkvi osvetlilo z različnih vidikov, kar daje knjigi posebno vrednost. Delo vključuje tako teoretične kot tudi praktične vidike reševanja problematike spolnih zlorab v Cerkvi. Prikaže zorne kote različnih vključenih oseb: žrtev spolnih zlorab, storilcev, odgovornih v Cerkvi. Avtorji so nanizali tudi vrsto možnih ciljev intervencij razreševanja posledic spolnih zlorab v Cerkvi.

Avtorji se v razpravah dotikajo različnih vprašanj, ki so povezana s to tematiko in ponujamo vsaj možne smeri nadaljnjega iskanja našega oznanjevanja. Terapevtski pristop, ki je nujen za razreševanje preteklih ran, nam lahko pomaga tudi pri preventivi in bolj sproščenem katehetskem in pastoralnem delu. Zato so raziskave, ki nam predstavijo to področje, dobrodošli premisleki za pravilno pastoralno in katehetsko ravnanje.

Če si nočemo zatiskati oči in v Cerkvi, ki sprejema in odpušča grehe, tega niti ne smemo, potem je prav razumeti žrtve spolnih zlorab in se na njihovi koži učiti, kaj pomeni, da Bog odpušča grehe in prinaša odrešenje. Ob branju konkretnih primerov imamo prav to možnost. Navedeno pa je hkrati povezano s teološkim pogledom, ki terja nove smernice razumevanja razodetja. Slednje bo tudi otrokom, ki se pravkar rojevajo, lahko zagotovilo večjo mero dostojanstva Božjega otroštva.

Poleg izkušenj iz terapije in njene povezanosti z vero in pripadnostjo Cerkvi so v knjigo vključeni članki, povezani s konkretnimi področji pastorale in kateheze. Družine, gibanja, župnijska kateheza, skupno jim je iskanje, kako pravilno in čim bolj preventivno ravnati v luči zlorab v Cerkvi in predvsem kako to sprejeti kot izziv za splošno prenovo celotnega pastoralnega in katehetskega dela.



Zakramenti uvajanja v skrivnostno življenje cerkvenega organizma

V zbirki Znanstvena knjižnica je izšla knjiga dr. Marjana Turnška Slovesni portal v življenje skrivnosti. Zakramenti uvajanja v skrivnostno življenje cerkvenega organizma. Avtor v tej znanstveni monografiji jasno in pregledno obravnava zakramente uvajanja v krščansko življenje: krst, birmo in evharistijo. Že naslov je zgovoren, saj se krst kot temelj celotnega krščanskega življenja imenuje »velika vrata k življenju v Duhu«.

Študija je razdeljena v dva glavna dela. V prvem delu z naslovom Zakramenti – skrivnostni Božji dotiki avtor najprej spregovori o zakramentih na splošno in poudarja dvoje: »Kristus je temeljni zakrament, Cerkev je vesoljni zakrament odrešenja«. Pri tem izhaja iz trinitarične opredelitve Cerkve, kakor jo je izrazil drugi vatikanski koncil na osnovi znova odkritega bogastva cerkvenih očetov: »Cerkev je ljudstvo, zbrano v edinosti Očeta in Sina in Svetega Duha.« (sv. Ciprijan)

Drugi del Zakramenti uvajanja v skrivnostno življenje Svete Trojice je obsežnejši in razdeljen na tri enote. Z zakramenti uvajanja v krščanstvo, se pravi s krstom, birmo in evharistijo, se polagajo temelji celotnega krščanskega življenja. Zakrament svetega krsta je predstavljen kot »krstno prerojenje v novega človeka«. Krst je res rojstvo k novemu življenju v Kristusu.

Naslednji zakrament uvajanja, zakrament svete birme, je predstavljen v pnevmatološki perspektivi kot »dejavna navzočnost Svetega Duha« v kristjanovem življenju. Birma namreč krščene »popolneje zveže s Cerkvijo, jih obogati s posebno močjo Svetega Duha in jim tako nalaga strožjo dolžnost, da kot resnične Kristusove priče hkrati z besedo in dejanjem razširjajo in branijo vero«.

Končno je predstavljen Zakrament svete evharistije kot zakrament svobode in edinosti. Evharistija je vir in vrhunec vsega cerkvenega življenja. »Presveta evharistija namreč obsega ves duhovni zaklad Cerkve, Kristusa samega, naše velikonočno Jagnje«. V trinitarični luči to pomeni: v evharistiji imamo vrhunec dejavnosti, s katero Bog v Kristusu posvečuje svet, pa tudi češčenja, ki ga ljudje izkazujejo Kristusu in po njem Očetu v Svetem Duhu. To pa je vir svobode in edinosti.

Turnškova monografija je sad večletnega teološkega raziskovanja in pastoralnega delovanja in bo pomembno prispevala k teološki misli na Slovenskem in hkrati boljšemu poznavanju in obhajanju zakramentov.

Revija Edinost in dialog

V prvi številki revije Edinost in dialog (2020) je objavljena vrsta raznolikih prispevkov. V prvem razdelku Judovsko-krščanski viri in razsežnosti dialoga je objavljenih pet prispevkov.

Irena Avsenik Nabergoj je osvetlila sočutje faraonove hčere v Svetem pismu in maščevalno pravičnost Medeje v grški drami.

Maria Carmela Palmisano je šla po sledi razsežnosti pravičnosti v nekaterih svetopisemskih modrostnih besedilih.

Bogdan Kolar je pod naslovom Huda preizkušnja predstavil sledi španske gripe leta 1918 v Veržeju.

Maksimilijan Matjaž je opisal prevajalska načela Slavičevega prevajanja Svetega pisma.



Po sledi sv. Hieronima

V razdelku Hieronymus noster je objavljenih šest prispevkov.

Jan Dominik Bogataj, Rajko Bratož, Alenka Cedilnik, David Movrin, Miran Špelič in Rafko Valenčič so pod naslovom Hieronymus noster – Slavicus opisali odmeve Stridončanove dediščine v slovenski in širši slovanski kulturi.
Josip Bratulić je predstavil Svetega Hieronima v hrvaški kulturi

Ivica Čairović piše o Sv. Hieronimu in njegovem delu v srbski teološko-zgodovinski literaturi v drugi polovici 20. in v začetku 21. stoletja.

Ines Ivić je predstavila prisotnost Vita et Transitus Sancti Hieronymi vzdolž vzhodne jadranske obale v poznem srednjem veku.

Petra Stankovska je osvetlila homilije sv. Hieronima v srednjeveškem cerkvenoslovanskem prevodu.

Leon Debevec je raziskal arhitekturo Hieronimovih cerkva na Slovenskem.

Dialog med kristjani in muslimani

V razdelku Dialog med kristjani in muslimani so objavljeni trije prispevki.

Nedžad Grabus je predstavil muslimanski pogled na teološke temelje medverskega dialoga muslimanov in kristjanov.

Igor Škamperle piše o Nikolaju Kuzanskem in njegovem spisu O verskem miru in slogi.

Daniela Patafta je predstavila hrvaške frančiškane na mejišču krščanstva in islama od 15. do 17. stoletja.

V razdelku Druge razprave je najprej objavljen prispevek Porfirija Perića o pojmu metanoia v Stari in Novi zavezi.

Simon Malmenvall je predstavil Jovana Vladimirja iz Duklje in srednjeveške vladarske mučence (biti stanoviten v ljubezni »do konca«).

Vinko Škafar je napisal članek o Rafku Mihaelu Vodebu (1922 –2002), Fanika Krajnc Vrečko pa o Vinku Škafarju ob 80-letnem jubileju.

Objavljen je še članek Vinka Škafarja o dveh ekumenskih obletnicah: o papežu Frančišku in kardinalu Kurtu Kochu o ekumenizmu danes.

Judovsko-krščanski viri in razsežnosti pravičnosti

V drugi številki je revija Edinost in dialog v sodelovanju s Centrom judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor in s podporo raziskovalnega programa ARRS Judovsko-krščanski viri in razsežnosti pravičnosti obeležila 55. obletnico objave koncilske izjave Nostra Aetate, ki je omogočila sistematičen dialog med Katoliško cerkvijo in judovstvom.

Različni avtorji odpirajo različne vsebinske teme; NA in uradni odnos Katoliške cerkve do judovstva; Judovstvo v Sloveniji v stiku z okoljem; predstavitev avtorjev, njihovih naporov, del, na področju judovsko-krščanskega dialoga; različne pobude in izzivi dialoga z judovstvom za sodobno krščansko teologijo in medreligijski dialog v pokoncilskem obdobju.


FOTO: zajem zaslona


Priročnik za osebnostno rast mladih

Priročnik v e-obliki Moč mladosti (TEOF in Društvo Salezijanski mladinski center) je predstavila urednica Barbara Simonič.

V priročniku so zbrani predlogi delavnic za osebnostno rast mladih, ki so jih pod mentorstvom in v sodelovanju z dr. Barbaro Simonič ter strokovno sodelavko Sanjo Obaha Brodnjak (vodja društva Salezijanski mladinski center Maribor) v okviru projekta Študentski inovativni projekti za družbeno korist 2016–2020 pripravili sodelujoči študenti.

Priročnik je zasnovan kot vodnik izvajalcem pri oblikovanju in izvajanju aktivnosti z mladimi na način, da jih vodi v razvijanje njihovih potencialov in talentov, s katerimi bodo lahko dejavno sodelovali v družbi. Po njem lahko tako posežejo mladinski delavci, učitelji, vzgojitelji, pastoralni delavci, svetovalni delavci, skratka vsi, ki se pri svojem delu srečujejo s poslanstvom vzgoje in oblikovanja osebnosti mladostnika.

Delavnice so osredotočene na nekatera področja osebnostnega razvoja mladih ter krepitev teh področij, saj so usmerjene v to, da mladi, ki se vključijo v delavnice, razvijajo svoje osebnostne in posledično tudi voditeljske kompetence z namenom odgovornega, zrelega in aktivnega delovanja v družbi.

Priročniki ima več delov. V uvodnem delu so podane teoretične in praktične podlage za uporabo priročnika: opisana so izhodišča razumevanja mladostništva s poudarkom na potencialih tega obdobja, obenem pa je podana pomembnost dela z mladimi in umeščenost priročnika v okolje praktične uporabe.

V drugem delu podani opisi posameznih delavnic in predlogi izvedbe. Predstavljenih je šest delavnic, ki se nanašajo na sledeče teme: razvoj in dojemanje lastne identitete in samopodobe, odkrivanje lastnih talentov in darov, soočanje s stresom in čustvi, razumevanje drugega (empatija), razvoj komunikacijskih veščin in razvoj veščin soočanja in reševanja konfliktov.

Najgloblji izzivi ljubezni

Christian Gostečnik je pri (založba Brat Frančišek, Frančiškanski družinski inštitut) izdal knjigo Najgloblji izzivi ljubezni.

V njej se je posvetil najglobljim vsebinam človeškega doživljanja, ljubezni, ki je temeljna sila vsega našega hrepenenja. To hrepenenje po ljubezni je tako neizprosno, da smo zanj pripravljeni žrtvovati vse. Pri tem se je ustavil tako pri posameznikovi hormonsko-kemični in psihični ter duhovni strukturi ljubezni in hrepenenju po njej, saj je ljubezen vsekakor osnovni vir, ki daje našemu, ne samo doživljanju, ampak življenju samemu smisel in temeljni razlog obstajanja.

V tem okviru pa živita moški in ženska, ki sta si po svoji enkratnosti in neponovljivosti izjemno podobna in to v marsičem ter obenem tako zelo različna, ne samo po nevrološko-hormonski in psihični strukturi, ampak tudi v načinu hrepenenja po ljubezni, ampak tudi čustvovanju, razmišljanju in delovanju. Tudi njuna duhovna struktura je različna, tako v načinu verovanja in molitve ter dojemanja sakralnosti in Boga.

Vse to je skušal pokazati, pri tem pa tudi iskali kako moški in ženska v svoji različnosti v bistvu dopolnjujeta drug drugega v ljubezni, po kateri oba izjemno strastno hrepenita.

»Ljubezen je dar Boga in je božanska v vsej svoji širini ter globini, a zanjo se je nujno potrebno odločiti. Ni dovolj samo hrepenenje in še tako strastna želja po njej, saj zahteva rast in odgovornost ter skrb tako zase, kakor tudi za drugega. Rojeni smo iz Ljubezni in za ljubezen, le-ta pa večkrat pomeni tudi napor, ki pa vedno zahteva zvestobo in vztrajnost, za kar pa vedno znova lahko črpamo energijo ravno iz ljubezni za ljubezen ter tako ustvarjamo najbolj subtilne in strastne odnose.«

Publikacije predavateljev TEOF pri drugih založbah

Irena Avsenik Nabergoj je prestavila knjigo Trpljenje in smrt v zgodovini judovske literature, ki jo je izdala Slovenska matica.

Pomožni škof Anton Jamnik je kot urednik predstavil knjigo Nadškof Alojzij Šuštar. 100 letnica rojstva (založba Družina).

Bojan Žalec je predstavil dva zbornika v angleškem jeziku, pri katerih so sodelovali tudi avtorji ljubljanske TEOF.

Zbornik Ethical Implications of One God. The Significance of Monotheism (Wien, Zürich, Lit, cop) sta uredila Robert Petkovšek in Bojan Žalec.

V zborniku Image and Man Correlations /Podoba in človek korelacije (Krakov, Papeška univerza Janeza Pavla II.) so objavljeni štirje prispevki TEOF; sourednik zbornika je Bojan Žalec.

Robert Petkovšek je kot urednik predstavil znanstveno revijo Bogoslovni vestnik.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh