Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Berimo dobre knjige!

Objava: 05. 01. 2018 / 08:35
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Berimo dobre knjige!

Berimo dobre knjige!

V spodnjih vrsticah vam predstavljamo nekaj najbolj odmevnih in zanimivih knjižnih dogodkov leta 2017.

Vsak od skrbno izbranih knjižnih naslovov založbe Družina ob izdaji zaživi svoje lastno življenje – nekatere knjige spodbudijo javne razprave, druge zadovoljni bralci posojajo s svojih domačih polic, v tretjih vsak dan znova iščemo spodbudo, tolažbo ali z njimi poglabljamo in razširjamo znanje. Vsem je skupno, da pritegujejo bralce in jih povezujejo med seboj. Vsako leto pri založbi Družina izdamo okoli 80 novih knjižnih naslovov, ob nekaterih druženjih s knjigami pa se nam pridružijo tudi njihovi avtorji.

V spodnjih vrsticah vam predstavljamo nekaj najbolj odmevnih in zanimivih dogodkov leta 2017, ki jih je zbrala Jerica Jerman.

1. Otroci in Bralne mišice



Enkrat mesečno založba Družina pripravlja Bralne mišice – dogodke, s katerimi otroke spodbujamo k branju tako, da se srečajo s pisatelji, pesniki, ilustratorji in drugimi ustvarjalci in ljubitelji knjig.

2. Razumeti islam in džihad



Ob knjigi Razumeti in džihad, ki jo je napisal priznani ameriški publicist muslimanskih korenin, ki se je spreobrnil v krščanstvo, sta polemično razpravljala prevajalec knjige prof. Drago Ocvirk in generalni tajnik Islamske skupnosti v Sloveniji Nevzet Porić.

3. Nebeški človek v Sloveniji



Brat Yun, kristjan s Kitajske, je pričeval po Sloveniji in do zadnjega kotička napolnjeval dvorane in cerkve v Ljubljani, Komendi, Grosuplju, Novem mestu, Mariboru, Moravčah. Slovenci so z velikim zanimanjem prisluhnili njegovemu pričevanju – preživel je mučenja, policijske racije, zapor. Brat Yun je pravi oznanjevalec Kristusa in njegovega veselega oznanila.

4. Obisk prefekta Tajništva za komunikacije pri Svetem sedežu



Mons. Dario Edoardo Vigano je predstavil svojo knjigo Šepet opravljivcev, Oblike diskreditacije v družbi in Cerkvi. Poslušalcem je svetoval, naj se vsak raje osredotoča na svoje življenje, saj je vsak dan korak bliže svoji smrti.

5. Ko se prikrade demenca



Pisateljica Tanja Mlakar je na prireditvi ob 'Noči knjige' v knjigarni Družine v Postojni zbranim spregovorila o preizkušnji, ki je navdihnila njeno knjigo Vsiljivka v družini. Knjiga govori o njeni dementni mami in o tem, kako so se v njeni družini spopadli z boleznijo.

6. Evropska vizija Roberta Schumana



Jeff Fountain, avtor knjige Globoko ukoreninjen, v kateri spregovori o evropski viziji Roberta Schumana, nam je predstavil skoraj pozabljena dejstva, ki so pripeljala k nastanku Evropske zveze.

7. Svetniški zgledi na Slovenskem



France Dolinar je v monografiji zbral in opisal izjemne osebnosti – svetnike, blažene in božje služabnike, ki so bili rojeni v širšem slovenskem prostoru ali so živeli in delovali med Slovenci. Gre za prvo knjigo, v kateri so na enem mestu zbrane vse osebnosti, ki so povezane s slovenskim prostorom in so nam vsem zgled svetosti.

8. Literarna nagrada svetlobnica



Na knjižnem sejmu je nagrado svetlobnica prejel roman Bližina daljave pisateljice Nataše Konc Lorenzutti, ki je v knjižni obliki izšel maja 2017, v sredo, 31. maja 2017, pa je avtorica v pogovoru s članico žirije Matejo Komel Snoj v prostorih galerije Družina nastajanje romana predstavila bralcem.

9. Potovanja papeža Frančiška



Potovanja so pomemben del pontifikata papeža Frančiška, saj revni ne morejo priti v Rim, zato mora Rim k njim. Italijanski novinar Andrea Tornielli je v knjigi Na poti: Potovanja papeža Frančiška zbral njegovih 17 potovanj. Tik pred papeževim obiskom Kolumbije je bila v sredo, 30. avgusta 2017, v Galeriji Družina predstavitev, na kateri je govoril dopisnik RTV SLO iz Rima in Vatikana Janko Petrovec.

10. Kuhajmo z Matejo Reš



V četrtek, 31. avgusta 2017, smo se zbrali pred gostilno Pri Mihovcu v Zgornjih Pirničah na predstavitvi nove kuharske knjige Kuhajmo z Matejo Reš. Avtorico bralci Družine prav gotovo poznate po rubriki Hitro in preprosto, v kateri vsak teden objavlja nove recepte in svetuje, kako ravnati s sezonskimi živili. Prav ti recepti so zbrani v njeni knjigi, ki jo je posvetila svoji sestri Ruth Podgornik Reš.

11. Rojstvo novih domovin



Založba Družina je v sozaložništvu z NUK-om izdala knjigo Rojstvo novih domovin s podnaslovom, ki govori o delovanju Slovencev v izrednih razmerah begunstva v letih od 1945 do 1948. Izid knjige je pospremila razstava v NUK-u. Knjigo je v Galeriji Družina v sredo, 4. oktobra 2017, predstavila dr. Helena Jaklitsch, o razstavi v Nuku je spregovorila Helena Janežič, Lenart Rihar pa je predstavil spremljevalne dogodke.

12. Slovenski književniki v komunističnih zaporih



Slovenski center PEN je v prostorih Društva slovenskih pisateljev organiziral pogovorni večer o književnicah in književnikih v zaporih ob knjigi Andrijana Laha z naslovom Slovenski književniki in književnice v komunističnih zaporih. Na pogovoru, ki ga je vodila predsednica PEN-a Ifigenija Simonovič, sta sodelovala avtor knjige in Alenka Puhar.

13. Zgodba o ranjenem otroštvu



V torek, 17. oktobra 2017, je bila v Galeriji Družina predstavitev knjige Odpustil sem vam s podnaslovom Resnična zgodba o ranjenem otroštvu, v kateri je svojo osebno zgodbo razodel Švicar Daniel Pittet. O spolnih zlorabah so na predstavitvi knjige spregovorili Alojz Milharčič, predsednik Ekspertne skupine za reševanje primerov spolnih zlorab pri SŠK, dr. Tanja Repič Slavič, strokovna sodelavka Ekspertne skupine, in dr. Tadej Strehovec, tajnik SŠK.

14. O kršenju človekovih pravic



V sredo, 18. oktobra 2017, smo v Galeriji Družina pripravili pogovor z avtorico knjige Moje ime je Meriam Antonello Napoli, ki se ji je pridružil Tomo Križnar. Borca za pravice civilistov v Darfurju sta spregovorila o politični situaciji v Sudanu, kršenju človekovih pravic, vlogi Evropske unije in ZDA pri konfliktu in o njuni humanitarni dejavnosti.


15. Izbor besedil Janeza Evangelista Kreka



Ob stoletnici smrti duhovnika in narodnega voditelja dr. Janeza Evangelista Kreka je Založba Družina izdala izbor besedil z naslovom Janez Evangelist Krek za Slovence, k ista ga pripravila Krekova poznavalca, filozofa Aleš Primc in dr. Janez Juhant; slednji je pripravil tudi obširen komentar Krekovega življenja in dela. O knjigi sta spregovorila v sredo, 25. oktobra, v Galeriji Družina.

16. Tomaž Erzar o odpuščanju



»Odpustiti ni mogoče, dokler krivici, ki si jo doživel, ne prideš do dna. Bolečino krivice je treba najprej sprejeti, tako rekoč objeti, jo vzeti za svojo, se zavedati, da jih ni mogoče pobegniti, jo izjokati, šele potem se je mogoče podati na pot odpuščanja.« To je eno temeljnih spoznanj, tako rekoč »rdeča nit« znanstvene monografije Dolga pot odpuščanja, v kateri je dr. Tomaž Erzar, izredni profesor za zakonsko in družinsko terapijo na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani, strnil psihološka, socialna in terapevtska spoznanja o zahtevnem procesu odpuščanja.


17. Založba Družina na slovenskem knjižnem sejmu



Na knjižnem sejmu, ki je potekal med 22. in 26. novembrom 2017, je založba Družina organizirala 9 dogodkov, obiskali sta nas dve nemški avtorici – mladinska pisateljica Tamara Bach in Petra Urban, ki je predstavila svojo knjigo, ki govori o lepoti staranja, veliko pozornost je zbudila tudi predstavitev knjige Fake news, ki jo je napisal Peter Jančič.

18. Keith Miles o ekonomiji, etiki in svobodi



Založba Družina je izdala knjigo Ekonomija, etika in svoboda, v kateri so zbrani prispevki gospoda Keitha Milesa, ki jih je objavljal v Slovenskem času, prilogi tednika Družina. V svojih razmišljanjih avtor nastavlja ogledalo slovenski družbi, morda še posebej njenemu krščanskemu delu, saj se dotika številnih potez našega družbenega obraza, ki jih pogosto sami nismo sposobni samokritično uzreti.

19. Teden kulinarike in knjig



Založba Družina je letos prvič organizirala tudi Teden kulinarike in knjig. Vsak dan od 13. do 18. novembra 2017 se je zvrstilo več zanimivih predavanj, številni mojstri kuhe in peke pa so nam pokazali tudi, kako se jedi pripravijo.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh