Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Berlin: po smrtonosni vožnji nadškof pozval k minuti molka

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 09. 06. 2022 / 17:15
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.06.2022 / 18:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Berlin: po smrtonosni vožnji nadškof pozval k minuti molka
Osuplost in žalost po včerajšnji smrtonosni vožnji v Berlinu. FOTO: Vatican Media

Berlin: po smrtonosni vožnji nadškof pozval k minuti molka

Po včerajšnji smrtonosni vožnji v Berlinu je tamkajšnji nadškof Heiner Koch pozval k minuti molka za žrtve in njihove svojce, obeležili pa jo bodo jutri, v petek, ob 10. uri in 30 minut.

»V vseh katoliških šolah in pri pouku verske vzgoje v javnih šolah se bomo pridružili solidarnostni molitvi, žalovanju in sožalovanju z razredom in celotno šolsko skupnostjo v Bad Arolsnu. Vabim vse berlinske šole, da se nam pridružijo z minuto molka,« je danes v Berlinu dejal nadškof Koch.

V nesreči je bilo poškodovanih 29 ljudi, med njimi je 14 učencev, od katerih jih sedem zdravijo v bolnišnici.

Včeraj je avtomobil zapeljal v skupino ljudi na pločniku v bližini Ku'damma. Ob tem je življenje izgubila učiteljica iz Bad Arolsena, mesteca v nemški zvezni deželi Hessen, ki je bila z učenci na šolskem izletu v Berlinu. Po besedah berlinske senatorke za notranje zadeve Iris Spranger je bilo v nesreči poškodovanih 29 ljudi. Med njimi je 14 učencev, od katerih jih sedem zdravijo v bolnišnici. Po njenih besedah je bil hudo poškodovan še eden od učiteljev v spremstvu, ranjenih pa je bilo še 14 ljudi, od katerih so nekateri v življenjski nevarnosti. Tudi voznik, 29-letni Berlinčan armenskih korenin, se po navedbah policije zdravi v bolnišnici in ga še naprej zaslišujejo.

Spomin na žrtve. FOTO: Vatican Media

»Posebej me je pretreslo in osupnilo dejstvo, da je bil žrtev divje vožnje šolski razred,« je dejal nadškof Koch. »V molitvi sem s starši, ki so svoje otroke poslali na šolski izlet v Berlin, predvsem s tistimi, ki še vedno trepetajo za življenja svojih otrok, s sorodniki ubite učiteljice in seveda s celotnim razredom: vsi učenci so globoko prizadeti, nekateri so utrpeli tudi hude telesne poškodbe.«

Tam, kjer so še pred kratkim cveteli veselje do življenja in načrti za prihodnost, se zdi, da je vsega tega nenadoma konec.

Tudi nadškof v Paderbornu Hans-Josef Becker je izredno zaskrbljen: »Mladi, ki jih je zbilo vozilo, prihajajo iz nadškofije Paderborn,« je pojasnil v včerajšnji izjavi za javnost. »V mislih sem s prizadetimi in njihovimi svojci, zlasti z družino smrtno ponesrečene.«

Čeprav natančen potek dogodkov še ni dokončno pojasnjen, »ta smrt pomeni nenadno in na videz nesmiselno izgubo, ki jo tisti, ki niso vpleteni, težko ocenijo,« je še dejal Becker: »Tam, kjer so še pred kratkim cveteli veselje do življenja in načrti za prihodnost, se zdi, da je vsega tega nenadoma konec.« Kristjani sicer upamo in verjamemo, »da s smrtjo ni vsega konec – ne glede na to, da je to v takšnih razmerah težko verjeti«. V svoje molitve je vključil vse, ki jih je smrtonosna vožnja na kakršen koli način prizadela.

FOTO: Vatican Media

Sinoči so se Berlinčani z žalnim bogoslužjem spomnili žrtev nesreče. Svete maše sta se udeležila tudi protestantska generalna nadzornica Ulrike Trautwein in generalni vikar berlinske nadškofije, p. Manfred Kollig. Zahvalili so se policistom in gasilcem ter duhovnikom, ki so ves dan skrbeli za približno 100 žrtev in drugih, ki so iskali pomoč v bližnji cerkvi. Trautweinova je poudarila, kako pomembno je, »da ljudje po prvem šoku ne ostanejo sami in da lahko spregovorijo o svojih izkušnjah«.

29-leti moški s hudo duševno motnjo naj bi nesrečo povzročil namerno.

Poleg tega so sinoči sporočili, da je včerajšnjo smrt in veliko število ranjenih zagrešila oseba s hudo duševno motnjo, 29-leti moški pa naj bi nesrečo povzročil namerno. Takoj po dejanju je bil aretiran in s pomočjo tolmača pristojni poskušajo izvedeti kaj več iz njegovih zmedenih izjav. Preiskujejo tudi, ali so plakati, ki so jih našli v avtomobilu in se politično nanašajo na Turčijo, povezani s kaznivim dejanjem. Po navedbah nemških medijev storilec kaže močne znake shizofrenije, zato bo na zahtevo tožilstva ostal v psihiatrični oskrbi. Preiskovalci so v njegovem stanovanju našli tudi droge.

Nesreča se je zgodila na ulici Tauentzien, nedaleč od terorističnega napada s tovornjakom na božičnem sejmu na trgu Breitscheid 19. decembra 2016. Takrat je umrlo dvanajst ljudi, več kot 70 pa jih je bilo ranjenih. Pozneje je poškodbam podlegla še trinajsta žrtev.

Nalaganje
Nazaj na vrh