Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Berlinsko taizejsko srečanje se zoperstavlja evropskemu kriznemu vzdušju

Objava: 05. 12. 2011 / 08:55
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Berlinsko taizejsko srečanje se zoperstavlja evropskemu kriznemu vzdušju

Prior Alois meni, da nobena družba ne more obstajati brez zaupanja, vprašati pa se moramo, kje so korenine našega zaupanja.

S pripravo 34. evropskega mladinskega srečanja v Berlinu se želi ekumenska skupnost iz Taizeja zoperstaviti kriznemu vzdušju na stari celini. Ljudi naj bi opogumilo, 'da se ne pustimo zatreti s trenutnimi gospodarskimi in družbenimi problemi', je minuli teden v pogovoru za nemško katoliško agencijo KNA dejal prior taizejske skupnosti, brat Alois. Letošnje srečanje bratje med 28. decembrom 2011 in 1. januarjem 2012 prirejajo v nemški prestolnici, pričakujejo pa okoli trideset tisoč udeležencev. Mladi se bodo med drugim zbirali v cerkvenih skupnostih in sejemskih dvoranah, k programu pa sodijo skupne molitve in petje ter obiski socialnih ustanov.

Kot je v luči krize zaupanja v evropskem gospodarstvu in politiki poudaril prior Alois, nobena družba ne more obstajati brez zaupanja. Skupaj z udeleženci srečanja njegova skupnost želi ljudem sporočiti, da bi si morali poti zaupanja tlakovati sami. Pomembno je tudi, 'da se vprašamo, kje so korenine našega zaupanja'. To vprašanje se danes ponovno poraja 'in povezati ga moramo s Cerkvijo'. Mladi morajo vedeti, da obstaja kraj, kjer lahko postavljajo vprašanja o svojem obstoju in kjer lahko poizvedujejo o Bogu.

Kar se tiče Berlina, je brat Alois poudaril, da bo v mestu prvič prišlo do 'resnično evropskega srečanja'. Leta 1986 se je sicer v vzhodnem delu mesta za konec tedna že zbralo šest tisoč mladih skupaj z ustanoviteljem taizejske skupnosti, bratom Rogerjem, vendar so takratne vzhodnonemške oblasti srečanje dovolile le pod pogojem, 'da se ga ne udeleži nihče z zahoda Evrope'.

Letošnje srečanje mladih bo potekalo pod geslom 'Pota zaupanja'. Brat Alois je poudaril, da bodo udeleženci, kolikor bo to le mogoče, tudi tokrat bivali pri zasebnih gostiteljih. In če družine sprejmejo mlade, ki jih ne poznajo, morda celo ne govorijo skupnega jezika, je z obeh strani potrebna velika mera zaupanja. Gostoljubje v družinah in cerkvenih skupnostih pa pogosto vpliva na celotno ozračje srečanja. Skupnost še vedno išče več kot deset tisoč prenočišč za mlade udeležence.

Povezave: http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/1CBE0EC0E0193A90C1257951004271B8?OpenDocument

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh