Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Berninijeva risba kenijskemu predsedniku

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 26. 11. 2015 / 14:02
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:26
Ustavi predvajanje Nalaganje

Berninijeva risba kenijskemu predsedniku

Papež je predsedniku Kenyatti podaril osnutek pročelja za baziliko sv. Petra v Vatikanu.

Papež Frančišek je kenijskemu predsedniku Uhuru Kenyatti med včerajšnjim sprejemom v državni hiši v Nairobiju podaril risbo arhitekta Gianlorenza Berninija, in sicer osnutek pročelja za baziliko sv. Petra v Vatikanu.



Kot je zapisano v uradni obrazložitvi dela Gianlorenza Berninija (Neapelj 1598 – Rim 1680) z naslovom »Projekt za zvonika bazilike sv. Petra« iz leta 1645, je bila risba kot Berninijev izdelek prepoznana leta 1931. Prikazuje osnutek za pročelje Petrove bazilike, kot si ga je zamislil Carlo Maderna, vendar z različico dveh visokih zvonikov, ki se dvigujeta neposredno iz tal.

Izvedba načrta je bila zaupana Berniniju, ki je z deli pričel okoli leta 1637. Leta 1641, ko je bil prvi zvonik končan, ga je bilo potrebno zaradi težav s statiko delno podreti. Umetnika so grobo kritizirali, češ da ni dovolj dobro ocenil tveganja in je s tem ogrozil celotno baziliko. Njegovo razočaranje je bilo tako veliko, da je resno zbolel, saj se je ustrašil, da je izgubil tudi papeževo zaupanje.

Leta 1646, v času pontifikata Inocenca X., je bila ustanovljena posebna kongregacija kardinalov, ki so obravnavali problem pročelja bazilike, za predloge pa so zaprosili največje arhitekte tistega časa v Rimu. Kljub prizadevanjem omenjenih načrtov niso udejanili, na koncu so podrli še ostanke prvega Berninijevega zvonika.

Večina projektov je danes shranjena v Vatikanski apostolski knjižnici.

Vir: news.va
Foto: news.va

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh