Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Beseda leta je …

Za vas piše:
P. G.
Objava: 09. 01. 2024 / 12:12
Oznake: Družba, Kultura
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.01.2024 / 13:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Beseda leta je …
Katera je postala beseda leta 2023? FOTO: Pexels

Beseda leta je …

Danes je bila v Atriju ZRC SAZU že osmo leto zapored razglašena beseda leta. Tokrat seveda beseda leta 2023. V finalni izbor za besedo leta se je uvrstilo 11 besed. Katera je zmagovalka? Izbrane so bile tudi novotvorjenka, kretnja in pesem leta.

Besede finalistke

Spomnimo, besede leta so bile doslej že begunec (2016), evropski prvaki (2017), čebela (2018), podnebje (2019), karantena (2020), PCT (2021) in gasilec (2022). V letošnji finalni izbor pa so se po izboru osemčlanske komisije uvrstile besede zal, ujma, draginja, vojna, osebni zdravnik, bralna pismenost, UI, nevihtna celica, gentrifikacija, »štempljanje« in nutrija.

Kozma Ahačič, predstojnik Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša. FOTO: Tatjana Splichal

Dr. Kozma Ahačič, predstojnik Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša pri ZRC SAZU, je ob tem dejal, da z nekaterimi besedami v izboru komisija nekako pomežikne uporabnikom jezika: »UI kot predlog za besedo leta je nežno opozorilo, da moramo biti pri besedah, povezanih z umetno inteligenco, še posebej pozorni, da sproti uvajamo nove slovenske besede in ne prevzemamo prehitro tujih, saj ravno umetna inteligenca zelo dobro razume slovenščino in jo tudi dobro tvori na več ravneh,« je spomnil.

Katero novo besedo bomo uporabljali odslej?

Novotvorjenka leta je postala beseda strojetvor. Označuje stvaritev umetne inteligence, »kar pomeni, da se bomo s to besedo, vsaj upam, precej pogosto srečevali,« je ob razglasitvi dejal Kozma Ahačič. Primerljivega izraza nima niti angleščina, je izpostavil, saj ta stvaritve umetne inteligence poimenuje z večbesednimi besednimi zvezami.

Pomenljiva kretnja leta

Sledila je razglasitev kretnje leta, ki jo od leta 2019 izbirajo v Zvezi društev gluhih in naglušnih Slovenije. Kretnje leta so doslej postale že »ustava« (2019), »koronavirus« (2020), »PCT« (2021) in »vse je v naših rokah« (2022).

Za kretnjo leta 2023 pa je bila med 18 predlogi razglašena kretnja »solidarnost«. Razglasila jo je predstavnica zveze Valerija Škof. Med petimi finalistkami so bile sicer še kretnje »poplava«, »sirena«, »etimološki slovar« in »dostopnost«.

Končno: beseda leta

Zmagovalec natečaja za pesem leta, ki mora vključevati vseh 11 besed finalistk za besedo leta, je postal študent medicine Risto Kovačev, ki je svojo pesem naslovil Potovanje skozi besedni labirint. Naposled je dr. Simona Klemenčič vendarle razglasila še besedo leta.

Letošnje leto je najbolj zaznamovala beseda ... FOTO: Ksenja Hočevar

Povedala je, da so besede skupno prejele 4208 glasov. Na 3. mesto se je uvrstila pravzaprav besedna zveza bralna pismenost, na 2. mesto beseda nutrija, beseda leta 2023 pa je precej pričakovano postala beseda ujma.

Kupi v trgovini

Zamrznjene besede
Proza
18,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh