Zapri
Iskanje

Beseda leta je postala kratica PCT

Za vas piše:
T. M.
Objava: 12. 01. 2022 / 14:54
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 12.01.2022 / 19:27
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Beseda leta je postala kratica PCT

Beseda leta je postala kratica PCT
PCT pogoj nas »spremlja« prav povsod. FOTO: Bogomir Štefanič
Beseda leta 2021 je postala kratica PCT. Zmagovalna beseda je na izboru ZRC SAZU prejela največ glasov (hkrati je bila razglašena tudi za kretnjo leta).

Na drugem mestu ji je sledila beseda voda, na tretjem mestu pa proticepilec. Za pesem leta pa je bila razglašena pesem Dragice Šteh z naslovom Čas.

Dragica Šteh je sodelovala tudi v naši knjižni pobudi Beremo z Družino:


Glasovanje za besedo leta je bilo odprto od 3. januarja do danes, 12. januarja, opoldne, ko so razglasili besedo, ki je najbolj zaznamovala minulo leto, ob njej pa še kretnjo leta. 

Do sobote, 8. januarja, so lahko posamezniki oddali tudi pesem leta, ki je morala vsebovati vse nominirane besede, ki jih je izbrala strokovna komisija, sestavljena iz predstavnikov ZRC SAZU, portala MMC kot medijskega partnerja in Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije.

To so bile besede: dolgi kovid, komunikacija, kronometer, PCT, poživitven, proticepilec, samotestiranje, sledilnik, stroka, voda. Deseterici kandidatk so dodali še Delovo besedo leta odlok.


Kdo je koronijec? 

Med neologizmi je komisija, ki so jo sestavljali Kozma Ahačič, Marijan Dović, Slavko Jerič, Simona Klemenčič, Gregor Pobežin, Petra Svoljšak, Valerija Škof in Agata Tomažič, za najbolj posrečeno omembo ocenila besedo koronijec – za pripadnika generacije, rojene v koroni.

Lani je bila beseda leta »karantena«.

Opoldansko prireditev sta vodila jezikoslovec Boris Kern in Agata Tomažič iz ZRC SAZU. Na odru se jima je pridružil direktor ZRC SAZU Oto Luthar. 

Zbrane v atriju ZRC in prek Zooma je nagovoril tudi predstojnik Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša Kozma Ahačič. Povedal je, da se je portal Fran ravno te dni preselil na zmogljivejši strežnik, imenovan Terminator II, besede leta pa nima, saj so mu kot jezikoslovcu vse všeč.


Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh