Zapri
Iskanje

Kozma Ahačič: »Priložnost, da se družba odloči in stopi na stran učiteljev«

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 17. 11. 2021 / 06:29
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.11.2021 / 06:44
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Kozma Ahačič: »Priložnost, da se družba odloči in stopi na stran učiteljev«

Kozma Ahačič: »Priložnost, da se družba odloči in stopi na stran učiteljev«
Dr. Kozma Ahačič: V sredo bodo šole, učiteljice in učitelji ter ravnateljice in ravnatelji potrebovali našo podporo. FOTO: Tatjana Splichal
»V sredo bodo šole, učiteljice in učitelji ter ravnateljice in ravnatelji potrebovali našo podporo,« je zapis na družbenem omrežju ob današnjem začetku samotestiranja otrok in mladostnikov po šolah začel dr. Kozma Ahačič in se nato obregnil predvsem ob pritiske staršev na delo šol(nikov).

Odnos učenec : učitelj smo spremenili v pravno razmerje, ki dovoljuje pravno varstvo. Šolska inšpekcija se ne ukvarja z vsebino, ampak samo s pravnim pregledom posameznih primerov. Rezultat dela šolske inšpekcije je slabša šola. (dr. Kozma Ahačič)

Pri tem se je naslonil na obrazec, ki je zaokrožil po medmrežju, s katerim starši, ki se s samotestiranjem otrok ne strinjajo, ravnateljem in učiteljem grozijo z »opominom pred vložitvijo kazenske ovadbe zaradi utemeljenega suma kaznivega dejanja«.

Da je v preteklem desetletju moč staršev, da s pravniškimi triki in pritiski pritiskajo na delo šol, presegla vse normalne meje, je izpostavil Ahačič, sicer raziskovalec pri Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU ter pobudnik in urednik priljubljenih spletnih portalov Fran in Franček.

Morda pa je čas, da se kaj spremeni. Morda bo sreda priložnost tudi za to, da se družba odloči in stopi na stran učiteljev in pove majhnemu delu zmešanih staršev, da je dovolj. Ne samo, kar se tiče samotestiranja, tudi drugje. (dr. Kozma Ahačič)

»Odnos učenec : učitelj smo uspeli spremeniti v pravno razmerje, ki dovoljuje pravno varstvo. Šolska inšpekcija se ne ukvarja z vsebino, ampak samo s pravnim pregledom posameznih primerov. Rezultat dela šolske inšpekcije je slabša šola,« je prepričan dr. Kozma Ahačič.

Obrazec, s katerim starši, ki se s samotestiranjem otrok ne strinjajo, ravnateljem in učiteljem grozijo z »opominom pred vložitvijo kazenske ovadbe zaradi utemeljenega suma kaznivega dejanja«. VIR: FB Kozma Ahačič

Zakaj šole vse bolj podlegajo izsiljevanju in grožnjam staršev, ki ob tem uničujejo svoje otroke? »Ker ne zmorejo pravnih bitk; ker so tu zato, da bi poučevali. Učiteljev in ravnateljev ne ščiti nihče. Nekaterih učiteljev ne ščitijo niti ravnatelji sami,« odgovarja Ahačič.

A izročilo 'zaščite' otrok pred realnim življenjem, izsiljevanja šol, naj držijo otroke v vati in jim ob tem dajejo čim boljše in čim manj zaslužene ocene, je močno in naša družba ga vzpodbuja. (dr. Kozma Ahačič)

Pozabili smo, da se otrokom kdaj pa kdaj mora zgoditi krivica, da morajo biti tu in tam razočarani in v stresu, da morajo doživeti kaj novega, neprijetnega, nepričakovanega, dodaja: »A izročilo 'zaščite' otrok pred realnim življenjem, izsiljevanja šol, naj držijo otroke v vati in jim ob tem dajejo čim boljše in čim manj zaslužene ocene, je močno in naša družba ga vzpodbuja.«

Prej omenjeni »grozilni obrazec« staršev učiteljem in ravnateljem je po mnenju Ahačiča zgolj variacija znanih postopkov. »To je na nekaterih, zlasti osnovnih šolah del vsakdana. Zakaj menite, da ravnatelji nastopajo tako negotovo, preplašeno?«

Učiteljev in ravnateljev ne ščiti nihče. Nekaterih učiteljev ne ščitijo niti ravnatelji sami. (dr. Kozma Ahačič)

»Morda pa je čas, da se kaj spremeni. Morda bo sreda priložnost tudi za to, da se družba odloči in stopi na stran učiteljev in pove majhnemu delu zmešanih staršev, da je dovolj. Ne samo, kar se tiče samotestiranja, tudi drugje,« zapis zaključuje dr. Kozma Ahačič.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh