Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Otrok bo samotestiranje doživel tako, kot mu ga bodo predstavili starši«

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 16. 11. 2021 / 14:47
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.11.2021 / 06:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Otrok bo samotestiranje doživel tako, kot mu ga bodo predstavili starši«
Samotestiranje v šolah postaja obvezno. FOTO: Tatjana Splichal

»Otrok bo samotestiranje doživel tako, kot mu ga bodo predstavili starši«

V šolah se začenja obvezno samotestiranje za vse učence osnovnih šol in dijake. Šolska ministrica dr. Simona Kustec je ob tem pozvala, da zaupamo stroki in pomagamo. Zakonska in družinska terapevtka dr. Barbara Kreš pa ob tem svetuje, naj starši ne postavljajo otrok v prvo bojno linijo njihovih bitk.

Ker so mnenja staršev glede obveznega samotestiranja različna, smo se za nekaj dodatnih pojasnil glede ravnanja staršev obrnili na zakonsko in družinsko terapevtko dr. Barbaro Kreš, ustanoviteljico in direktorico STIK psihoterapije, terapevtko, supervizorko in mentorico.

S ciljem ohranjanja pouka v šolah se začenja obvezno samotestiranje za vse učence osnovnih šol in dijake, čemur nekateri starši nasprotujejo. Kako gledate na to nasprotovanje?

Starši smo dolžni skrbeti za svoje otroke in nas zanje skrbi. V zadnjih dveh letih smo vsi izpostavljeni poplavi informacij v zvezi z epidemijo. Ker so informacije, ki nagovorijo različne starše, različne, so različni tudi njihovi odzivi na ukrepe, ki so namenjeni zajezitvi epidemije. Če so starši v pretežni meri izpostavljeni informacijam, ki v njih vzbujajo strah in dvom, in skozi ta dvom in strah interpretirajo tudi ukrepe, je jasno, da jim nasprotujejo. Drugi starši, ki teh dvomov in strahov nimajo, vsaj v takšni meri ne, v samotestiranju ne vidijo težav in imajo lahko občutek, da otroka učijo družbene odgovornosti.

Kako bo samotestiranje doživel otrok, je odvisno samo od tega, kako mu bodo to predstavili starši. (dr. Barbara Kreš, zakonska in družinska terapevtka)

Nekateri starši pravijo, da je to prevelik poseg v otrokovo zasebnost. Kako vi vidite ta pomislek?

Seveda lahko nekateri starši to tako doživljajo, posebej če podobno doživljajo večino omejitev v zvezi z epidemijo. Kako bo samotestiranje doživel otrok, pa je odvisno samo od tega, kako mu bodo to predstavili starši, kot pri vseh drugih njegovih dolžnostih ali obveznostih. Lahko bo ob samotestiranju v stiski, ker čuti stisko ali nasprotovanje svojih staršev. Lahko ga bo strah, ker je starše strah, da ga ta poseg ogroža in je zanj invaziven. Lahko bo pa to vzel samo kot eno obveznost več, kot neko novo izkušnjo, ki se ga ne bo bistveno dotaknila.

Je pa smiselno, da starši razmislijo, kaj spravlja otroka v večjo stisko: samotestiranje ali njihov odnos do tega. (dr. Barbara Kreš, zakonska in družinska terapevtka)

Imate kakšen predlog, kako nagovoriti starše v tem trenutku? Na kaj naj bodo starši še pozorni pred jutrišnjem dnem?

Iskreno dvomim, da lahko koga s še enim stavkom več (poleg vsega, kar je bilo na to temo že napisanega) odvrnemo od nečesa, v kar je prepričan. Je pa smiselno, da starši razmislijo, kaj spravlja otroka v večjo stisko: samotestiranje ali njihov odnos do tega ter posledice, ki jih bo njihovo nesoglašanje s samotestiranjem povzročilo, kot je recimo šolanje na daljavo in omejitev socialnih stikov. Otrok doživlja stvari drugače in vsaka vznemirjenost njegovih staršev je v njem ojačana in mu lahko vzbuja strah. Tudi če starši verjamejo v svoj prav in sledijo svojim načelom, naj otrok ne bo v prvi bojni liniji njihovih bitk oziroma je bolje, če ga sploh ni na bojišču. Otroku so dolžni zagotoviti mir in varnost ter ga zaščititi pred polemikami, ki jim ni dorasel.


Ministrica Kustec: Zaupajte stroki

Šolska ministrica Simona Kustec se je pred jutrišnjim začetkom samotestiranja na javnost obrnila s posebnim pozivom, v katerem je med drugim dejala: »Zato se danes se na vas obračam z veliko prošnjo. Prošnjo, da pomagate. Da zaupate stroki, da bodo lahko otroci, predvsem najmlajši med njimi, lahko še naprej obiskovali pouk v šolah. Ta trenutek je način, da šola ostane za zdravje varen prostor, da bo lahko še vedno odprta, poleg spoštovanja obveznega nošenja zaščitne maske ter ostalih priporočil epidemiološke stroke tudi obvezno samotestiranje vseh učenk in učencev.«



Nalaganje
Nazaj na vrh