Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Začetek obveznega samotestiranja prestavljen na sredo

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 12. 11. 2021 / 13:50
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.11.2021 / 14:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Začetek obveznega samotestiranja prestavljen na sredo
Pogoj PCT morajo izpolnjevati tudi vsi zaposleni v vzgoji in izobraževanju, zato je državni sekretar vse starše, otroke, mladostnike, študente in zaposlene v šolstvu pozval k spoštovanju in doslednemu izvajanju odloka. FOTO: Tatjana Splichal

Začetek obveznega samotestiranja prestavljen na sredo

Z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport so danes obvestili o spremembah odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb s covidom-19, ki se nanašajo na obveznost samotestiranja, dodano je tudi soglasje staršev za samotestiranje učencev.

S spremembo odloka je zamaknjena veljavnost določbe o obveznem testiranju, ki bi se po prvotnem načrtu moralo začeti v ponedeljek, 15. novembra 2021, a je začetek veljavnosti prestavljen na sredo, 17. novembra, zlasti zaradi pridobitve soglasij staršev. Starši oziroma skrbniki morajo torej za učence osnovnih šol podati predhodno pisno soglasje ali nesoglasje za izvajanje samotestiranja.

Izobraževanje na daljavo

V veljavi ostaja, da učenci osnovnih šol in dijaki izvajajo obvezno testiranje s hitrimi antigenskimi testi za samotestiranje trikrat tedensko v vzgojno-izobraževalnem zavodu pod nadzorom osebe, ki jo določi ravnatelj. Učencem in dijakom, ki samotestiranja ne bodo izvajali, bo začasno prepovedano zbiranje v vzgojno-izobraževalnih zavodih in se bodo morali izobraževati na daljavo.

Kdo v šoli in kdo doma?

Odlok določa pogoje za samotestiranje otrok in mladostnikov, in sicer, kdaj se samotestiranje opravi v šoli in kdaj doma, še sporočajo z ministrstva. Otroci in mladostniki, vključeni v zavode za vzgojo in izobraževanje otrok s čustvenimi in vedenjskimi motnjami, in učenci na 3. do 6. stopnji posebnega programa bodo samotestiranja opravljali doma.

Izpolnjen pogoj PCT za udeležbo v obšolskih dejavnostih

Za učence, dijake, otroke in mladostnike v zavodih za vzgojo in izobraževanje oziroma učence v posebnih programih ter za študente oziroma udeležence izobraževanja odraslih šteje opravljen test HAG za samotestiranje tudi za izpolnjen pogoj PCT za udeležbo v obšolskih dejavnostih.


Odziv ravnateljev

V Zvezi ravnateljev in pomočnikov ravnateljev podpirajo samotestiranje, jih pa žalosti, da njihov predlog, da bi se učenci do 12. leta starosti samotestirali doma, ni bil slišan. Hkrati prosijo vse, ki zaradi nestrinjanja z ukrepi napovedujejo proteste pred šolami, naj to zamisel opustijo, nestrinjanja z ukrepi pa naslovijo na odločevalce.

Podpisi zoper odlok

Med najglasnejšimi kritiki je civilna iniciativa Otrok ne damo, ki je zbrala nekaj več kot 43.600 podpisov zoper vladni odlok, ki določa obvezno nošnjo zaščitnih mask za vse otroke in trikrat tedensko samotestiranje vseh otrok. Iniciativa je ministrico dr. Simono Kustec, vlado, NIJZ in svetovalno skupino pozvala k takojšnji prekinitvi izvajanja tega odloka.

Ministrstvo predlagalo izjeme pri najmlajših

Tudi državni sekretar z MIZŠ Damir Orehovec je po včerajšnji seji vlade potrdil, da so na ministrstvu prejeli številne pobude in zato predlagali izjeme pri najmlajših, da bi samotestiranje učencev od 1. do 5. razreda potekalo doma, vendar se je vlada zaradi zaostrene epidemiološke slike odločila drugače.

Učenci in dijaki s posebnimi potrebami

Se je pa vlada strinjala s predlogom ministrstva o spremembi odloka glede načina samotestiranja učencev in dijakov s posebnimi potrebami. V tem primeru velja izjema, da se lahko otroci s posebnimi potrebami samotestirajo v domačem okolju, če samotestiranje v šoli iz objektivnih razlogov ni mogoče.

Zagotovitev varnega prostora

Za ostale učence in dijake veljata dve možnosti: samotestiranje v šoli in obvezna uporaba ustreznih zaščitnih mask ali izobraževanje na daljavo za učence in dijake, ki ukrepov ne bodo upoštevali. Orehovec je poudaril, da bodo šole v tem primeru dolžne zagotoviti možnost izobraževanja na daljavo, in dodal, da v šolski in vrtčevski prostor vstopajo najranljivejše skupine, zato je treba vsem vključenim zagotoviti varen prostor, v katerem se lahko izobražujejo ali delajo.

Edini način, da izobraževanje ostane v šolah

Pogoj PCT morajo izpolnjevati tudi vsi zaposleni v vzgoji in izobraževanju, zato je državni sekretar vse starše, otroke, mladostnike, študente in zaposlene v šolstvu pozval k spoštovanju in doslednemu izvajanju odloka. »To je edini način, da izobraževanje ohranimo v šolah, hkrati pa vsi skupaj prispevamo k zamejevanju širjenja covida-19,« je zaključil Damir Orehovec.

Nalaganje
Nazaj na vrh