Zapri
Iskanje

V šolah in vrtcih bo delo potekalo kot običajno

Za vas piše:
T. M.
Objava: 07. 11. 2021 / 09:12
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.11.2021 / 09:18
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

V šolah in vrtcih bo delo potekalo kot običajno

V šolah in vrtcih bo delo potekalo kot običajno
FOTO: Pexels.
Zaradi zaostrovanja epidemiološkega stanja je vlada v petek, 5. novembra, sprejela dodatne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Za področje vzgoje in izobraževanja večjih novosti ni.

Pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih prostorih bo od ponedeljka, 8. novembra, obvezna uporaba zaščitne kirurške ali maske tipa FFP2. Zaščitna maska v zaprtih prostorih bo obvezna za vse, torej za vse učence, dijake, študente in zaposlene.

Pouk bo tudi v prihodnjem tednu potekal v šolah in predavalnicah, tudi vrtci bodo delovali kot običajno.

Veljajo nekatere izjeme 

Maska ni obvezna za otroke do dopolnjenega 6. leta starosti, za vzgojitelje predšolskih otrok in pomočnike vzgojiteljev ter za višje in visokošolske učitelje, kadar predavajo za zaščitno pregrado iz stekla ali podobnega materiala.

Maska tudi ni potrebna za osebe s posebnimi potrebami, ki jim je uporaba zaščitne maske iz objektivnih razlogov onemogočena. 

Prav tako maska ni potrebna za učence, dijake in študente pri pouku športne vzgoje, učence glasbe in plesa ter za osebe, ki izvajajo športno vadbo.

Pri neposredni komunikaciji z gluhimi, gluhoslepimi in naglušnimi osebami se – ob upoštevanju zaščite vseh udeleženih – uporaba zaščitnih mask lahko začasno opusti, če je mogoče zagotoviti medosebno razdaljo najmanj 1,5 metra, uporabo vizirja, ali če komunikacija s temi osebami poteka za stekleno pregrado. Prav tako maska ni potrebna za tolmače za slovenski znakovni jezik.

Kako bo s samotestiranjem? 

Samotestiranje v osnovnih in srednjih šolah ter na fakultetah bo v prihodnjem tednu potekalo tako, kot je v minulem.

Od ponedeljka, 15. novembra, dalje pa se bo s ciljem ohranjanja varnega šolskega in študijskega prostora povečala pogostnost samotestiranja. 

Samotestiranje za vse učence osnovne šole in dijake za potrebe vzgojno-izobraževalnega procesa bo od 15. novembra dalje obvezno, opravljalo se bo v šoli, in sicer trikrat tedensko.

Samotestiranje bodo izvajali tudi otroci in mladostniki, ki so vključeni v zavode za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov, ustanovljenih za delo z otroki s čustvenimi in vedenjskimi motnjami, ter učenci, ki so vključeni v tretjo do šesto stopnjo posebnega programa, razen če iz objektivnih razlogov to ni mogoče.

Pogoj PCT morajo izpolnjevati vsi zaposleni v vzgoji in izobraževanju. FOTO: Pexels.

Testiranje s testi HAG za samotestiranje bodo izvajali učenci in dijaki tudi za udeležbo v športnih programih, športno rekreativnih dejavnostih in obšolskih dejavnostih.

Študenti in udeleženci izobraževanja odraslih v programih, v katerih se pridobi javno veljavna izobrazba, bodo samotestiranje tudi v prihodnje izvajali v izobraževalni instituciji in ostaja obvezno. Od 15. novembra dalje se bo tudi zanje samotestiranje izvajalo trikrat tedensko.

Mesečno 15 testov HAG za samotestiranje 

Učencem, dijakom in študentom bo od 15. novembra dalje pripadalo mesečno 15 testov HAG za samotestiranje, ki jih lahko pridobijo v lekarni po predložitvi kartice zdravstvenega zavarovanja ali po predložitvi potrdila o šolanju in osebnega dokumenta. 

Če je oseba študent, udeleženec izobraževanja odraslih, udeleženec športnih programov ali športno rekreativne dejavnosti, poleg kartice zdravstvenega zavarovanja predloži tudi potrdilo o šolanju in osebni dokument oziroma potrdilo o udeležbi v športnih programih ali športno rekreativni dejavnosti.

Samotestiranja ne bo potrebno izvajati tistim, ki izpolnjujejo pogoje PCT.

Testiranje s testi HAG za samotestiranje izvedejo učenci in dijaki tudi za udeležbo v športnih programih, športno rekreativnih dejavnostih in obšolskih dejavnostih.

Pogoj PCT morajo izpolnjevati vsi zaposleni v vzgoji in izobraževanju.


Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh