Zapri
Iskanje

Od danes v veljavi novi ukrepi

Za vas piše:
T. M.
Objava: 08. 11. 2021 / 08:10
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.11.2021 / 09:02
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Od danes v veljavi novi ukrepi

Od danes v veljavi novi ukrepi
Maske iz blaga niso več certificirane za uporabo na predpisanih mestih. FOTO: Pexels.
Minister za zdravje Janez Poklukar, vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar in direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek so na novinarski konferenci predstavili nove ukrepe za zajezitev epidemije koronavirusa, ki jih je v petek, 5. novembra, sprejela vlada.

Vlada je sprejela naslednje ključne ukrepe iz odlokov o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb s koronavirusom: 

- Pogoj PCT je izpolnjen, če se oseba izkaže z veljavnim osebnim dokumentom in razpolaga z enim od dokazil za prebolevnost, cepljenje ali testiranje. 

- Spremenjena je starostna meja za izjeme od izpolnjevanja pogoja PCT. Tako je starostna meja znižana na 12. let in ne več 15. let, kot je veljalo doslej,

- Med izjeme od izpolnjevanja pogoja PCT sodijo vsi, ki prihajajo na cepljenje proti koronavirusu in gripi ter tisti, ki prihajajo na testiranje na okužbo z novim koronavirusom,

- Na vsakega obiskovalca trgovine z osnovnimi življenjskimi potrebščinami mora biti zagotovljenih 10 kvadratnih metrov površine, na vhodu v trgovino pa mora biti zapisano največje možno število uporabnikov, ki so lahko hkrati v trgovini,

- S 15. novembrom 2021 bodo dijaki in učenci začeli izvajati hitro antigensko samotestiranje v šolah trikrat tedensko. 

- Zaradi lažje dostopnosti testov je stroka predlagala financiranje testov iz proračuna, zato bodo tako hitri antigenski testi kot hitri antigenski testi za samotestiranje brezplačni. 

- Kot zaščitna maska se prizna in uporablja kirurška maska ali maska tipa FFP2. 

Maske iz blaga niso več certificirane za uporabo na predpisanih mestih. 

- Izvajanje gostinske dejavnosti je dovoljeno, če se izvaja prisotnim v sedečem režimu med 5. uro in 22. uro. Ob vhodu v lokal mora biti na vidnem mestu poleg zahteve po izpolnjevanju pogoja PCT navedeno tudi največje število ljudi, ki so lahko hkrati prisotni v prostoru. 

- Obratovanje gostinskih lokalov, ki nudijo glasbo za ples oziroma družabni program, ni dovoljeno. Obratovanje diskotek in podobnih dejavnosti v času veljavnosti odloka ni dovoljena. 

Začasno je prepovedano zbiranje ljudi, oziroma je zbiranje dovoljeno, če gre za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva. 

- Začasno so prepovedane vse javne prireditve, javni shodi, slavja, praznovanja in poročne slovesnosti, razen če ni v odlokih ali drugih aktih Vlade RS določeno drugače. 

- Javne kulturne prireditve niso dovoljene na odprtih javnih površinah, dovoljene pa so v zaprtih javnih prostorih s fiksnimi sedišči ob uporabi zaščitnih mask, pri čemer mora biti med končnimi uporabniki eno sedišče prosto, vsi udeleženci pa morajo izpolnjevati pogoj PCT. 

- Javne športne prireditve so dovoljene zgolj v primeru, da se izvedejo na prostorih s fiksnimi sedišči ob uporabi zaščitnih mask, pri čemer mora biti med uporabniki eno sedišče prosto, vsi udeleženci pa morajo izpolnjevati pogoj PCT. 

Kolektivno uresničevanje verske svobode je dovoljeno pod pogojem, da udeleženci izpolnjujejo pogoj PCT ob uporabi zaščitnih mask in vzdrževanju medsebojne razdalje 1,5 metra.


Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh