Zapri
Iskanje

Britanci kot prvi odobrili protivirusno tableto proti koroni

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 04. 11. 2021 / 16:59
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.11.2021 / 17:04
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Britanci kot prvi odobrili protivirusno tableto proti koroni

Britanci kot prvi odobrili protivirusno tableto proti koroni
Zdravilo je trenutno tudi v postopku ocenjevanja v ZDA in Evropski uniji FOTO: Tatjana Splichal/arhiv Družine
Velika Britanija je danes odobrila uporabo protivirusnega zdravila molnupiravir v obliki tablete, zdravilo ameriškega farmacevta Merck, primerno za zdravljenje bolnikov, ki trpijo za blago do zmerno obliko koronavirusne bolezni.

Novico je po navedbah STA sporočila britanska agencija za zdravila in medicinske pripomočke (MHRA). Zdravilo je dobilo dovoljenje za uporabo pri ljudeh, ki imajo vsaj en dejavnik tveganja za razvoj hude oblike koronavirusne bolezni, vključno z debelostjo, starostjo, sladkorno boleznijo in boleznimi srca. Zdravilo je trenutno tudi v postopku ocenjevanja v ZDA in Evropski uniji.

Po besedah britanskega ministra za zdravje Sajida Javida je danes »zgodovinski dan« za Veliko Britanijo. Združeno kraljestvo je namreč prva država na svetu, ki je odobrila protivirusno zdravilo proti koronavirusni bolezni, ki ga je mogoče jemati doma, kar je po njegovem mnenju »velik preobrat za najranljivejše in tiste z oslabljenim imunskim sistemom, ki bodo lahko kmalu deležni prelomnega zdravljenja«.

Združeno kraljestvo je prva država na svetu, ki je odobrila protivirusno zdravilo proti koronavirusni bolezni, ki ga je mogoče jemati doma.

Protivirusno zdravilo molnupiravir deluje tako, da zmanjša sposobnost virusa za razmnoževanje in s tem upočasni bolezen.

Po navedbah agencije MHRA so njena testiranja ugotovila, da je zdravilo »varno in učinkovito pri zmanjševanju tveganja hospitalizacije in smrti pri ljudeh z blago do zmerno obliko koronavirusne bolezni, ki imajo povečano tveganje za razvoj hude oblike te bolezni.

Zdravilo se je izkazalo za najučinkovitejše, če ga bolniki jemljejo v zgodnjih fazah okužbe.

Na podlagi podatkov iz kliničnih testiranj se je zdravilo izkazalo za najučinkovitejše, če ga bolniki jemljejo v zgodnjih fazah okužbe. MHRA priporoča uporabo zdravila v petih dneh po pojavu bolezenskih znakov.

Velika Britanija je bila ena izmed držav, ki jih je epidemija koronavirusne bolezni najbolj prizadela. 20. oktobra so sporočili, da je država naročila 480.000 odmerkov Merckovega molnupiravirja. Merck je podpisal sporazume tudi z več državami, vključno z ZDA, ki nameravajo kupiti 1,7 milijona odmerkov, če bodo molnupiravir odobrili pristojni organi.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh