Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

G20: ministri za vsaj 70-odstotno precepljenost do sredine 2022

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 29. 10. 2021 / 19:26
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.10.2021 / 19:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
G20: ministri za vsaj 70-odstotno precepljenost do sredine 2022
V revnih državah sveta je bilo polno cepljenih komaj štiri odstotke prebivalstva FOTO: Siphiwe Sibeko/Reuters

G20: ministri za vsaj 70-odstotno precepljenost do sredine 2022

Največja gospodarstva sveta želijo izboljšati usklajevanje v boju proti epidemiji koronavirusne bolezni in bodo zato oblikovala skupno delovno skupino.

Takšen je dogovor finančnih in zdravstvenih ministrov skupine G20, ki so se danes srečali v Rimu. Po navedbah STA so ministri pritrdili tudi cilju najmanj 70-odstotne precepljenosti svetovne populacije do sredine leta 2022.

Novo delovno telo naj bi okrepilo sodelovanje med ministri G20 za finance in za zdravje ter »izboljšalo dialog in globalno sodelovanje glede pripravljenosti na epidemije«, kot so zapisali v sklepni izjavi srečanja. Skupina bo predvidoma v začetku prihodnjega leta ministrom poročala o tem, kako lahko sodelovanje finančnega in zdravstvenega področja izboljša pripravljenost in odziv na prihodnje krize.

Na srečanju v Rimu sta sodelovala tudi slovenska ministra Andrej Šircelj in Janez Poklukar.

Boj proti epidemiji bo poleg ukrepanja proti podnebnim spremembam ključna tema vrha G20 v soboto in nedeljo. Izhodišča za omenjeno zasedanje so danes v Rimu usklajevali ministri 20 najmočnejših gospodarstev sveta. Finančni ministri, med njimi tudi Andrej Šircelj, so se sestali v živo, zdravstveni, med katerimi je bil tudi Janez Poklukar, pa prek video povezave.

Oba slovenska ministra sta na pogovorih sodelovala v vlogi predsedujočega Svetu EU, v svojih nastopih pa sta se med drugim strinjala s potrebo po izboljšanju sodelovanja finančnega in zdravstvenega področja. Poklukar se je poleg tega zavzel, da morajo prizadevanja za izboljšanje pripravljenosti in odzivanja na epidemijo temeljiti na osrednji vlogi WHO, ter izpostavil podporo EU sklenitvi mednarodne pogodbe o epidemijah.

Eden osrednjih izzivov pri vprašanju epidemije je neenako razdeljevanje cepiv proti koronavirusni bolezni v svetu.

Eden osrednjih izzivov pri vprašanju epidemije je neenako razdeljevanje cepiv proti koronavirusni bolezni v svetu. V revnih državah sveta je bilo polno cepljenih komaj štiri odstotke prebivalstva, medtem ko je v bogatih državah ta delež več kot 60-odstoten. Nizka precepljenost v revnih delih sveta predstavlja grožnjo globalnemu spopadu z epidemijo.

Glede tega vprašanja danes dogovorjeni osnutek potrjuje zavezo o doseganju vsaj 70-odstotne precepljenosti v vseh državah sveta do sredine leta 2022 in kratkoročnejši cilj doseganja 40-odstotne precepljenosti do konca tega leta. V ta namen si bodo države G20 prizadevale za povečanje dobave cepiv in drugih bistvenih medicinskih izdelkov ter odpravo finančnih omejitev.

Nalaganje
Nazaj na vrh