Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan: tretji odmerek cepiva proti koronavirusni bolezni

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 28. 10. 2021 / 08:53
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 29.10.2021 / 18:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan: tretji odmerek cepiva proti koronavirusni bolezni
Tudi papež Frančišek naj bi že prejel tretji odmerek cepiva proti koronavirusni bolezni FOTO: Vatican Media

Vatikan: tretji odmerek cepiva proti koronavirusni bolezni

V Vatikanu nadaljujejo cepitveno kampanjo proti koronavirusni bolezni z razdeljevanjem tretjega odmerka koronacepiva, začeli pa so s cepljenjem oseb, starejših od šestdeset let, ter najbolj ranljivih posameznikov.

Novico je včeraj sporočil vatikanski tiskovni predstavnik Matteo Bruni. S cepljenjem so začeli že v drugi polovici oktobra, drugih podrobnosti o skupinah cepljenih in časovnici cepljenja pa Bruni javnosti ni posredoval. Bruni niti ni potrdil, ali je papež Frančišek že prejel tretji odmerek koronacepiva, po navedbah italijanske agencije ANSA, ki se sklicuje na vatikanske vire, pa je bil sveti oče tretjič že cepljen.

Poživitveni odmerek cepiva je zagotovo prejel Benedikt XVI.: kot je potrdil njegov osebni tajnik nadškof Georg Gänswein, so poleg 94-letnega upokojenega papeža tretji odmerek cepiva prejeli tudi vsi drugi stanovalci samostana Mater Ecclesiae v Vatikanskih vrtovih, kjer Benedikt XVI. biva po odstopu s papeškega položaja.

Visoka precepljenost

Papež Frančišek je že januarja letos priskrbel BioNtechovo cepivo za vse vatikanske uslužbence in upokojene sodelavce Svetega sedeža ter sprožil cepitveno akcijo. Stopnja precepljenosti v Vatikanu je precej visoka. Kdor cepljenje zavrača iz nemedicinskih razlogov in je v Vatikanu zaposlen na položaju, kjer ima veliko opravka z obiskovalci, je bil sprva premeščen na delovno mesto, kjer se vsak dan ne srečuje z večjim številom ljudi, v določenih primerih pa je mogoče, da se njegovo zaposlitveno razmerje tudi prekine.

Od 1. oktobra je vstop v Vatikan mogoč le s covidnim potrdilom.

Od 1. oktobra letos imajo dostop do Vatikana praviloma le cepljene osebe, prebolevniki koronavirusne bolezni in osebe z negativnim izidom testa na okužbo s koronavirusom. Vatikan se je s tem pridružil strogim predpisom, ki sicer veljajo po vsej Italiji.

Nalaganje
Nazaj na vrh