Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan: uslužbenci brez covidnega potrdila tudi brez plačila

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 29. 09. 2021 / 17:56
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.09.2021 / 18:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan: uslužbenci brez covidnega potrdila tudi brez plačila
Odsotnost zaposlenih z delovnega mesta bo veljala za neupravičeno FOTO: Health Policy Watch

Vatikan: uslužbenci brez covidnega potrdila tudi brez plačila

Vatikan zaostruje protikoronske predpise tudi za svoje uslužbence in zunanje sodelavce: kdor od 1. oktobra dalje ne bo imel covidnega potrdila (v Italiji ga imenujejo »zelena karta«), ne bo smel priti na delovno mesto.

Njegova odsotnost bo veljala za neupravičeno, zato za obdobje odsotnosti ne bo dobil denarnega nadomestila. Delodajalec pa bo zanj še naprej plačeval socialne in druge prispevke, poroča avstrijski Kathpress.

Vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin je namreč včeraj podpisal splošni odlok, v katerem so določena pravila za vstop v Vatikan in urade rimske kurije v času koronaepidemije. Dokument se nanaša na zaposlene, sodelavce in zunanje obiskovalce in bo stopil v veljavo v petek, 1. oktobra 2021. Glede morebitnih izjem bodo odločali pri vsakem posameznem primeru, o alternativnih rešitvah, kot je recimo delo od doma, pa v tokratnem dokumentu ni nobenega zaznamka.

Dokument se nanaša na zaposlene, sodelavce in zunanje obiskovalce in bo stopil v veljavo v petek, 1. oktobra 2021.

Vatikan z novim odlokom širi dokument, izdan sredi letošnjega septembra. Ta v šestih točkah določa pravila, ki jih je treba upoštevati za vstop v Vatikan, z namenom, da bi preprečili morebitne okužbe z novim koronavirusom. Italijanska zelena karta ima enako težo kot pogoj PCT, ki ga je treba za vstop v javne prostore predložiti v Sloveniji.

Vsi zaposleni v rimski kuriji in v ustanovah, ki so z njo povezane, morajo imeti dokumentacijo, navedeno v uredbi: potrdilo o cepljenju ali negativni izvid testa na SARS-Cov-2, izdan v Italiji. Stroškov, povezanih s testiranjem, ne bo kril Vatikan. Ukrepi veljajo tudi za zunanje sodelavce in druge, ki opravljajo dejavnosti v različnih ustanovah, osebje zunanjih podjetij ter za vse obiskovalce in uporabnike.

Nadzor in preverjanje covidnih potrdil bo prevzela vatikanska žandarmerija.

Omenjeni predpis velja za območje Vatikanske države, vse njene zunajozemeljske ustanove v mestu Rim in v Castel Gandolfu. Nadzor in preverjanje covidnih potrdil bo prevzela vatikanska žandarmerija.

Iz predpisov so izvzeti obiskovalci bogoslužij, vendar le za obdobje, kolikor časa traja obred. S tem Vatikan upošteva odločitev italijanskih škofov, ki za udeležbo pri bogoslužjih in na romanjih ne zahtevajo covidnih potrdil.

FOTO: Vatican Media

Nalaganje
Nazaj na vrh