Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Komisija Pravičnost in mir o epidemiji, cepljenju, pogoju PCT …

Objava: 28. 09. 2021 / 11:20
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 28.09.2021 / 13:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Komisija Pravičnost in mir o epidemiji, cepljenju, pogoju PCT …
Komisija Pravičnost in mir: Odločitev za cepljenje je svobodna, a ne poljubna, saj človeka k temu zavezuje odgovornost za lastno zdravje in zdravje drugih. Nihče nima pravice v imenu svoje svobode ogrožati življenja bližnjih. FOTO: Tatjana Splichal

Komisija Pravičnost in mir o epidemiji, cepljenju, pogoju PCT …

Na trenutne razmere v državi, povezane s ponovno rastjo okužb z novim koronavirusom, s cepljenjem, z izpolnjevanjem pogoja PCT, tudi v Cerkvi, in z izrazi nestrinjanja z ukrepi so se odzvali tudi v Komisiji Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci (SŠK).

Komisija Pravičnost in mir je delovno delo SŠK za področja družbene pravičnosti, miru in spoštovanja človekovih pravic, ki raziskuje, preiskuje in obravnava odprta in pereča vprašanja s teh področij v Sloveniji in zunaj nje in se nanje nekajkrat letno odziva z izjavami za javnosti.

Nazadnje je komisija sredi letošnjega marca pozdravila izjavo SAZU o spravi, danes pa se je ponovno oglasila z odzivom na trenutno najbolj pereča družbena vprašanja v Sloveniji in po svetu, povezana z epidemijo covida-19 in nanjo vezanimi ukrepi.

Bodimo odgovorni za svoje zdravje in zdravje svojih bližnjih

Pod izjavo »Bodimo odgovorni za svoje zdravje in zdravje svojih bližnjih«, ki jo v nadaljevanju objavljamo v celoti, se je podpisal predsednik Komisije pravičnost in mir pri SŠK, upokojeni ljubljanski nadškof msgr. dr. Anton Stres.

Komisija v izjavi med drugim izraža podporo brezplačnemu cepljenju z možnostjo izbire proizvajalcev cepiv, hkrati pa poudarja pravico vseh državljanov do svobodnega izražanja mnenj, zaradi katerih ne sme biti nihče diskriminiran. FOTO: TW Vlada Republike Slovenije

Komisija v izjavi med drugim izraža podporo brezplačnemu cepljenju z možnostjo izbire proizvajalcev cepiv, hkrati pa poudarja pravico vseh državljanov do svobodnega izražanja mnenj, zaradi katerih ne sme biti nihče diskriminiran. Obenem komisija spodbuja katoličane, naj v razpravah ohranijo enotnost katoliške skupnosti, edinost s papežem in škofi ter se izogibajo neutemeljenih stališč in izključevanja.

IZJAVA »Bodimo odgovorni za svoje zdravje in zdravje svojih bližnjih«

 V Komisiji Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci smo prepričani, da je cepljenje eden od najbolj učinkovitih ukrepov za omejitev in izkoreninjenje pandemije covida-19. Zato podpiramo prizadevanja vseh strokovnih služb, vlade in nevladnih organizacij v Sloveniji, da državljane spodbudijo k cepljenju. Odgovornost vsakega državljana je, da zaščiti svoje zdravje ter življenje in zdravje svojih bližnjih.

Epidemija covida-19 je pokazala, da smo vsi ena družina in da nas epidemija postavlja v položaj, ko lahko samo skupaj vzpostavimo razmere, v katerih bodo ranljivi in bolni ustrezno zaščiteni ter se bo epidemija čim prej končala. Ob tem smo vsi državljani soočeni z dilemo, ali se je varno cepiti ali ne. V Komisiji Pravičnost in mir menimo, da moramo zaupati strokovnjakom in ustreznim državnim službam, ki dokazujejo, da je cepljenje varno in koristno. Prav tako menimo, da mora biti cepljenje brezplačno. Prav je, da imajo državljani pravico do izbire cepiv različnih proizvajalcev. Odločitev za cepljenje je seveda svobodna, vendar ne poljubna, saj človeka k temu zavezuje odgovornost za lastno zdravje in zdravje drugih. Nihče nima pravice v imenu svoje svobode ogrožati življenja svojih bližnjih.

V komisiji ob tem izražamo zdravstvenim delavcem in vsem drugim priznanje in zahvalo za vse prizadevanje, da se cepi čim večji delež populacije in tako zmanjša število okužb ter posledična obremenjenost zdravstvenega sistema.

Pod današnjo izjavo se je podpisal predsednik Komisije Pravičnost in mir pri SŠK msgr. dr. Anton Stres. FOTO: Jože Potrpin

Od 16. septembra 2021 dalje je obvezni pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani) za določene dejavnosti. Takšna odločitev ni bila deležna enotne podpore državljanov. Zlasti tisti, ki niso izpolnjevali pogoja PCT, so bili deležni omejitev na področju javnega življenja in storitev. To je povzročilo proteste in nestrinjanja med delom državljanov in tudi katoličanov, ki zavračajo obvezne ukrepe za preprečevanje epidemije ter nasprotujejo cepljenju. V komisiji poudarjamo, da imajo vsi državljani pravico do svobodnega izražanja mnenj in da zaradi svojega mnenja, zdravstvenega stanja oziroma (ne)cepljenja ne sme biti nihče diskriminiran. Prav tako pa menimo, da državljani lahko izražajo stališča na spoštljiv in miren način ter da osebna stališča ne smejo biti razlog za vzpostavljanje nezdravih napetosti in izključevanja znotraj družin in slovenske družbe.

V Katoliški cerkvi so se ob cepljenju proti bolezni covid-19 in državnih ukrepih izoblikovala različna stališča posebej do vladnega odloka, ki samo vernikom s pogojem PCT omogoča udeležbo pri verskih obredih. Ob tem v komisiji najprej spodbujamo vse katoličane, da se cepijo in se na ta način zaščitijo pred okužbo oziroma morebitnim težjim potekom bolezni covid-19 ter smrtjo. Člani komisije spodbujamo vse katoličane, da v razpravah o smiselnosti državnih ukrepov in cepljenju ohranijo enotnost naše katoliške skupnosti, edinost s papežem in slovenskimi škofi ter se ne prepustijo neargumentiranim stališčem in izključevanju. To še posebej velja za vse skupine in duhovna gibanja, ki naj svojim članom omogočijo celostno informiranje o epidemiji, državnih ukrepih in smiselnosti cepljenja.

Dejstvo je, da se trenutno soočamo s t. i. četrtim valom epidemije covida-19 in želimo s pogojem PCT zmanjšati okužbe, preprečiti nepotrebno preobremenjenost zdravstvenega sistema ter zmanjšati število žrtev. Papež Frančišek je avgusta letos dejal, da je »cepljenje s cepivi, ki so jih odobrile pristojne ustanove, dejanje ljubezni. Tudi prispevati k temu, da bi se večina ljudi cepila, je dejanje ljubezni. Ljubezen do samega sebe, ljubezen do domačih in prijateljev, ljubezen do vseh ljudstev. Ljubezen je tudi družbena in politična, je univerzalna, prekipeva od majhnih dejanj osebne ljubezni, ki so sposobna spremeniti in izboljšati družbo« (prim. Laudato si', št. 231, prim. Fratelli tutti, 184).

Kupi v trgovini

18 - Vzgoja mladih za pravičnost in mir
Cerkveni dokumenti
0,95€
Nalaganje
Nazaj na vrh