Zapri
Iskanje

Komisija Pravičnost in mir pozdravila Izjavo o spravi

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 18. 03. 2021 / 18:39
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.03.2021 / 08:59
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Komisija Pravičnost in mir pozdravila Izjavo o spravi

Komisija Pravičnost in mir pozdravila Izjavo o spravi
Anton Stres upa, da izjava SAZU ne bo ostala le črka na papirju, temveč bo imela konkretni učinek.

Komisija Pravičnost in mir je pozdravila ponedeljkovo Izjavo SAZU o slovenski spravi. FOTO: Tatjana SplichalV ponedeljek javno objavljena Izjava SAZU o slovenski spravi, s katero so njeni avtorji (predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti Peter Štih, akademiki Tadej Bajd, Tine Hribar in Jože Krašovec in izredni član SAZU prof. dr. Peter Vodopivec) seznanili tudi predsednika Boruta Pahorja, je požela veliko pozornosti in tudi precej odobravanja. Danes je izjavo pozdravila Komisija Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci (SŠK) v odzivu, pod katerega se je podpisal njen predsednik, upokojeni ljubljanski nadškof msgr. dr. Anton Stres.

Korak v procesu, ki ga je treba nadaljevati

Da gre za pomembno pobudo, v kateri so prisotni poglavitni vidiki, ki v slovenski javnosti doslej niso bili dovolj upoštevani, se strinja msgr. Stres: »Izjava je korak v procesu, ki ga je treba nadaljevati. Zato podpiramo tudi prizadevanje predsednika republike Boruta Pahorja, da spodbudi nadaljnje korake k 'soočenju s preteklostjo v vsej njeni resničnosti' z ustanovitvijo mnenjsko uravnotežene skupine različnih zgodovinarjev, pravnikov in drugih uveljavljenih strokovnjakov, ki naj temeljito in celovito preučijo in presodijo tedanji položaj ter ovrednotijo razloge in odgovornosti za ravnanja takratnih družbenih in političnih skupin.«


Anton Stres: Pričakujemo, da bo izjava SAZU vplivala na izrazje in nadaljnjo obravnavo medvojnih in povojnih dogodkov v šolskih učbenikih in v javnem govorjenju nasploh. FOTO: Tatjana Splichal


Vpliv naj bo viden tudi v šolskih učbenikih

V komisiji upajo, da izjava SAZU ne bo ostala le črka na papirju, temveč da bo imela tudi konkretni učinek in bo takoj pospešila procese za zagotovitev pravice do groba, rehabilitacije žrtev medvojnega in povojnega nasilja in poprave krivic, ki so na samem začetku spravne ideje med Slovenci. »Prav tako pričakujemo, da bo izjava SAZU vplivala na izrazje in nadaljnjo obravnavo medvojnih in povojnih dogodkov v šolskih učbenikih in v javnem govorjenju nasploh. Strinjamo se, da je le s prizadevanjem za resnico, za popravo krivic, s spoštovanjem drugače mislečih, na podlagi obče veljavnih etičnih načel ter s pietetnimi in spominskimi dejanji, ki bodo namenjena vsem padlim, pobitim in umorjenim, mogoče hitreje stopati po poti slovenske sprave,« je še poudaril msgr. dr. Anton Stres.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
39,90€ Poglej izdelek: Pot v samoslovenstvo
Nalaganje
Nazaj na vrh