Zapri
Iskanje

Pfizerjeva tableta proti covidu z 89-odstotno učinkovitostjo

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 05. 11. 2021 / 15:37
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 05.11.2021 / 15:44
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Pfizerjeva tableta proti covidu z 89-odstotno učinkovitostjo

Pfizerjeva tableta proti covidu z 89-odstotno učinkovitostjo
Pfizerjevo cepivo proti koronavirusni bolezni FOTO: Dado Ruvic/Reuters
Ameriško farmacevtsko podjetje Pfizer je danes razkrilo vmesne rezultate kliničnega testiranja svojega novega zdravila za koronavirusno bolezen v obliki tablete.

Testi kažejo, poroča STA, da tableta paxlovid pri rizičnih bolnikih z visokim tveganjem za hujšo obliko bolezni za kar 89 odstotkov zmanjšuje verjetnost hospitalizacije ali smrti.

Tableta paxlovid naj bi za kar 89 odstotkov zmanjšala verjetnost hospitalizacije ali smrti.

Pri Pfizerju pojasnjujejo, da se danes predstavljeni rezultati kliničnega testiranja, ki še ni v celoti zaključeno, nanašajo na zdravljenje v roku treh dni po pojavu prvih simptomov koronavirusne bolezni, kot zatrjujejo, pa rezultati niso bistveno drugačni tudi v primeru, če se zdravljenje začne v roku petih dni po nastopu bolezenskih znakov.

Dosedanje rezultate v podjetju označujejo kot izredne, saj kažejo na »prepričljivo učinkovitost« zdravila paxlovid, zato želijo v najkrajšem možnem času pripraviti dokumentacijo, potrebno za vložitev prošnje za izdajo izrednega dovoljenja za uporabo pri ameriški agenciji za zdravila FDA. Protivirusno zdravilo, ki je predvideno za oralno jemanje na domu, ima namreč po njihovem mnenju ogromen potencial za reševanje življenj covidnih bolnikov in preprečevanje kar devetih od desetih potencialnih hospitalizacij.

Protivirusno zdravilo ima ogromen potencial za preprečevanje kar devetih od desetih potencialnih hospitalizacij.

Pfizerjevo zdravilo je doslej druga t. i. covidna tableta; prvo tovrstno sredstvo molnupiravir so razvili pri ameriškem farmacevtu Merck, Velika Britanija pa je ravno včeraj kot prva država na svetu odobrila njegovo uporabo. Evropska agencija za zdravila (Ema) že preučuje uporabo molnupiravirja, postopek za izdajo dovoljenja pa je že v teku tudi pri FDA.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh