Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

WHO: do februarja v Evropi še pol milijona koronažrtev?

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 04. 11. 2021 / 21:23
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.11.2021 / 21:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
WHO: do februarja v Evropi še pol milijona koronažrtev?
Evropa je znova postala epicenter koronaepidemije FOTO: Tatjana Splichal/arhiv Družine

WHO: do februarja v Evropi še pol milijona koronažrtev?

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes izrazila zaskrbljenost zaradi naraščanja števila okužb z novim koronavirusom v Evropi.

Po njihovih ocenah bi lahko bolezen do februarja na stari celini terjala še pol milijona žrtev. Kot je po navedbah STA pojasnil direktor WHO za Evropo Hans Kluge, je Evropa znova epicenter koronaepidemije, in »če se bo sedanji ritem širjenja okužb nadaljeval, bo na tem območju do februarja umrlo še pol milijona ljudi«.

Širjenje okužb je posledica nezadostne precepljenosti v kombinaciji z rahljanjem ukrepov.

Po oceni WHO je širjenje okužb posledica nezadostne precepljenosti v kombinaciji z rahljanjem ukrepov. Razlika danes pa je v tem, da obstaja več možnosti za omejitev škode za družbo, med katerimi je po Klugejevih besedah na prvem mestu cepljenje.

Prejšnji teden so v Evropi zabeležili 59 odstotkov vseh novih okužb s koronavirusom ter 48 odstotkov vseh smrti.

V samo enem tednu se je v Evropi število hospitalizacij zaradi koronavirusne bolezni več kot podvojilo.

V samo enem tednu se je v Evropi število hospitalizacij zaradi koronavirusne bolezni več kot podvojilo. Že šest tednov zapored v Evropi narašča število okužb, medtem ko se število smrti zvišuje že sedem tednov zapored. Dnevno tako v Evropi zabeležijo 250.000 primerov okužb ter 3600 smrti. Glavni delež pri zviševanju števila smrti gre na račun Rusije, kjer je v zadnjem tednu umrlo več kot 8.000 ljudi, sledita Ukrajina s skoraj 4.000 smrtmi in Romunija, kjer so jih v enem tednu zabeležili 3.100.

Večina ljudi, ki so danes v bolnišnicah ali umrejo zaradi koronavirusne bolezni, ni cepljenih, je še pojasnil Kluge.

Svetovna zdravstvena organizacija je danes znova pozvala tudi k dosledni uporabi mask.

Po podatkih WHO je na območju, ki poleg evropskih držav obsega tudi Rusijo, Turčijo in več srednjeazijskih držav, cepljenih le 47 odstotkov ljudi. V osmih državah precepljenost presega 70 odstotkov, medtem ko je v dveh cepljenih manj kot desetina ljudi.

Svetovna zdravstvena organizacija je danes znova pozvala k dosledni uporabi mask: »Projekcije kažejo, da lahko, če bomo v Evropi in centralni Aziji dosegli 95-odstotno uporabo mask, rešimo 188.000 življenj od pol milijona, kolikor jih lahko izgubimo do februarja 2022.«

Nalaganje
Nazaj na vrh