Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nakup koronatestov varen samo pri pooblaščenih prodajalcih

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 09. 11. 2021 / 12:26
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.11.2021 / 13:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nakup koronatestov varen samo pri pooblaščenih prodajalcih
Vedno se žal najdejo posamezniki, ki se želijo na račun družbe okoristiti predvsem osebno FOTO: Pixabay

Nakup koronatestov varen samo pri pooblaščenih prodajalcih

Ministrstvo za zdravje vse državljane po pojavu spletnih oglasov v minulih dneh, v katerih posamezniki prodajajo komplete za samotestiranje na okužbo z novim koronavirusom, opozarja, da je nakup testov varen samo pri pooblaščenih prodajalcih testov, saj le oni prodajajo preverjene in registrirane teste.

Po oceni ministrstva je v vsaki družbi velika večina državljanov, ki spoštujejo načela korektnosti in poštenosti, vedno pa se žal najdejo posamezniki, ki se želijo na račun družbe okoristiti predvsem osebno, o odzivu ministrstva na preprodajo testov za samotestiranje poročajo pri STA.

Teste kupujte in prevzemajte le v pooblaščenih prodajalnah!

Kot so še zapisali, je vsak naročilo prek nepooblaščenih prodajalcev »veliko tveganje za nakup ponarejenih testov, katerih napačni rezultati lahko ogrozijo zdravje mnogih prebivalcev Slovenije«. Zato ministrstvo za zdravje poziva vse, naj teste kupujejo in prevzemajo le v pooblaščenih prodajalnah.

V minulih dneh se je namreč na spletu pojavilo nekaj oglasov, v katerih posamezniki prodajajo komplete testov za samotestiranje. Prodajajo jih po podobnih cenah, po katerih jih sicer prodajajo v lekarnah. Kot je razvidno iz fotografij ob oglasih, gre za takšne teste, kot jih je v lekarnah mogoče brezplačno prevzeti z zdravstveno kartico upravičenca, stroške pa je kril državni proračun.

Učencem, dijakom in študentom bo od 15. novembra pripadalo 15 hitrih antigenskih testov za samotestiranje na mesec, ki jih prevzamejo v lekarni.

Do nedavnega, ko je bilo priporočeno samotestiranje dvakrat na teden, so bili šolarji upravičeni do desetih testov na pet tednov. Vlada pa je konec minulega tedna sprejela strožje ukrepe za zamejitev širjenja koronavirusne bolezni, s katerimi je med drugim določila, da bo samotestiranje učencev in dijakov od 15. novembra potekalo trikrat na teden v prostorih vzgojno-izobraževalnih zavodov in bo obvezno. Učencem, dijakom in študentom bo tako od 15. novembra pripadalo 15 hitrih antigenskih testov za samotestiranje na mesec, ki jih prevzamejo v lekarni.

V ponedeljek potrdili 3.344 okužb 

Včeraj so sicer v Sloveniji ob 7.615 PCR-testih potrdili 3.344 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih je bil 43,9-odstoten. V bolnišnicah zdravijo 874 covidnih bolnikov ali 31 več kot dan prej, na intenzivnem oddelku jih je 193, kar je tri več, umrlo pa jih je 12, je po navedbah STA objavila vlada. Najmlajši bolnik, ki potrebuje intenzivno zdravljenje, je star 28 let, najmlajši bolnik na navadnem oddelku pa je star 20 let.

Po oceni NIJZ je v državi 37.669 aktivnih primerov okužb. Sedemdnevno povprečje števila potrjenih primerov se je dvignilo na 3.178, kar je 316 več kot dan prej. Štirinajstdnevno povprečje števila potrjenih okužb na 100.000 prebivalcev pa je 1.785 oziroma 50 več kot dan prej.

Dnevno in tedensko povprečje števila okuženih še vedno narašča.

Včeraj so opravili tudi 55.715 hitrih antigenskih testov, katerih pozitivne rezultate potrjujejo še s PCR-testiranjem.

Z enim odmerkom cepiva proti koronavirusni bolezni je po podatkih vlade cepljenih 1.197.399 ljudi oz. 57 odstotkov vseh prebivalcev. Med starejšimi od 18 let je z enim odmerkom cepljenih 67 odstotkov prebivalcev, med starejšimi od 50 let pa 77 odstotkov. Z vsemi odmerki je cepljenih 1.125.510 oz. 53 odstotkov prebivalcev, med starejšimi od 18 let jih je cepljenih 63 odstotkov, med starejšimi od 50 let pa 74 odstotkov.

Nalaganje
Nazaj na vrh