Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Betlehem: v porodnišnici Svete Družine »je vsak dan božič«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 29. 12. 2020 / 11:50
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.12.2020 / 11:57
Ustavi predvajanje Nalaganje

Betlehem: v porodnišnici Svete Družine »je vsak dan božič«

Osebje si tudi med epidemijo prizadeva za lepo izkušnjo poroda.

FOTO: Vatican Media

Bolnišnica Svete Družine v Betlehemu občuti hude posledice epidemije koronavirusne bolezni 19, toda, kot poroča spletni portal Vatican News, prebivalci Betlehema duha božiča še niso izgubili. Omenjena bolnišnica je območna porodnišnica ter osrednja medicinska ustanova za oskrbo nedonošenčkov in novorojenčkov z zdravstvenimi težavami in si na vso moč prizadeva, da bi nudila primerno oskrbo ranljivim družinam v Sveti deželi, kljub velikim težavam, ki jih povzročajo protikoronski ukrepi in padec gospodarstva.

V porodnišnici imajo v teh dneh občasno težave z zagotavljanjem zadostnih količin hrane za nosečnice in mlade mamice, zato so hvaležni za vsako pomoč, ki jim jo nudijo tamkajšnje človekoljubne organizacije, med katerimi so tudi malteški vitezi. Mesto Betlehem je namreč med najrevnejšimi v vsej Palestini, takoj za Gazo, in odkar so marca letos v boju proti okužbam z novim koronavirusom uvedli popolno zaprtje, 90 odstotkov ljudi, ki živijo v Betlehemu, ni prejelo zaslužka. Mnogi mislijo, da je mesto, ki je pod upravo krščanske skupnosti, premožnejše, vendar to ne drži. Betlehem je popolnoma odvisen od romanj, restavracij in hotelov ter turizma na splošno. Sleherna nadloga, ki prizadene turistično dejavnost, v veliki meri prizadene tudi Betlehem.

Odziv bolnišnice

Takoj ob izbruhu epidemije se je razmeram prilagodila tudi bolnišnica Svete Družine. Zaposleni so začeli z delom v 12-urnih izmenah in niso vstopali v druge oddelke, operacijsko dvorano pa so spremenili v »izolacijsko sobo« v izogib morebitnim okužbam s koronavirusom. Ker je 71 odstotkov zaposlenih v bolnišnici žensk, so vse morale poiskati pomoč pri varstvu svojih otrok, da so lahko delale v 12-urnih izmenah. Pogumno so sprejele izziv, ko so se vsi drugi ljudje zaprli v svoje domove, ulice so bile prazne, vse je bilo zaprto, one pa so nosečnice spremljale na poti v porodnišnico.

To je bilo, kot piše spletni portal Vatican News, močno pričevanje za njihov poklic zdravnic, babic in porodničark, tehnikov, čistilk … vse so se povezale med seboj, da so lahko poskrbele za palestinske mamice in njihove novorojenčke.

Pomanjkanje potrebne opreme

Na začetku epidemije je bil ves svet v negotovosti, nihče ni natančno vedel, kakšno zaščitno opremo naj uporablja, zato so tudi v betlehemski porodnišnici morali uporabiti tisto, kar so v tistem trenutku imeli na voljo.

S pomočjo finančnih darov in darovanih naprav je bolnišnica Svete Družine uspela storiti dosti več, kot so si sploh lahko predstavljali. Ker je Betlehem zunaj izraelskega ozemlja, morajo stvari, ki prihajajo vanj, skozi nadzor izraelskih oblasti, pri čemer se običajno pojavljajo velike zamude. Podobne težave so bile tudi z oskrbo zaščitne opreme, ki pa so zaenkrat odpravljene.

Upanje za prihodnost

Vsi v bolnišnici seveda upajo, da bi čimprej minilo obdobje epidemije in da bi se v Betlehem lahko vrnili romarji. Domačini jih nestrpno pričakujejo in jih bodo sprejeli s prisrčnim gostoljubjem, po katerem slovi rojstni kraj našega Odrešenika. Betlehemčani so pravzaprav potomci prvih pastirjev, ki so zagledali angele in pohiteli k hlevčku, kjer so počastili Božje Dete.

Romarji, ki se bodo vrnili v mesto, bodo ljudem vrnili gospodarstvo, obenem pa tudi upanje in radost družinam, ki božič praznujejo vse leto. Molimo torej za varnost mladih mamic in novorojenčkov v Betlehemu, predvsem pa za vse zaposlene v bolnišnici Svete Družine, kjer je, kot pravijo, »vsak dan božič«; tamkajšnje osebje se pogumno bori proti nevidnemu sovražniku in ob tem ne izgubi upanja.

Kupi v trgovini

Če bi poznali Božji dar
Duhovna rast
13,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh