Zapri
Iskanje

Bi radi spekli orehovo potico?

Za vas piše:
s. Bernarda Gostečnik
Objava: 22. 12. 2021 / 00:40
Oznake: Božič, Kuharica
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 21.12.2021 / 18:57
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Bi radi spekli orehovo potico?

Bi radi spekli orehovo potico?
FOTO: Tatjana Splichal
Preberite recept s. Bernarde Gostečnik.

Kaj potrebujemo za testo?

Potrebujemo: 60 dag moke, žličko soli, 2 dag kvasa, 2 dag sladkorja, 5 dag masla, 4 rumenjake, 3 do 4 dl mleka in žlico kisle smetane.

Kaj potrebujemo za nadev?

Potrebujemo: 10 dag masla, 3 rumenjaki, 20 dag sladkorja, nastrgano limonino lupinico, 4 žlice sladke smetane, 60 dag zmletih orehov, 3 beljake in jajce (za premaz).

Opis postopka

V ½ dl toplega mleka stopi kvas. V skledo presej moko. Na sredini naredi jamico in vanjo vlij mleko s kvasom, dodaj malce sladkorja, pomešaj z moko in pusti, da vzhaja. Ob robu sklede dodaj sol. Maslo, sladkor, rumenjake in kislo smetano zmešaj v skodelici, da zmes naraste, nato prilij vroče mleko. Tekočo zmes prelij v skledo z moko in zamesi testo. Gneti ga tako dolgo, da postane gladko. Skledo pokrij in pusti na toplem, da testo vzhaja.
Medtem maslo penasto umešaj z rumenjaki, sladkorjem in limonino lupinico, dodaj smetano in polovico zmletih orehov ter rahlo primešaj sneg iz beljakov. Vzhajano testo razvaljaj, namaži z nadevom in potresi s preostalimi orehi. Potico tesno zvij, položi v namaščen model in prepikaj s pletilko, da gre odvečni zrak ven. Daj na toplo in pusti, da testo vzhaja. Vzhajano namaži z razžvrkljanim jajcem (lahko opustiš), še enkrat prepikaj in daj v pečico, segreto na 180 °C. Ko potica naraste in zarumeni, temperaturo zmanjšaj na 175 °C in peci 60 minut.

Opomba: Če imate pečico starejšega tipa, je začetna temperatura 200 °C, če je ventilatorska, pa zadostuje 180 °C. Če ima potica bogat nadev, naj se peče 60 minut, drugače zadostuje 40 do 45 minut.

S. Bernarda Gostečnik. FOTO: Tatjana Splichal

Članek je bil najprej objavljen v božični izdaji tednika Družina (51-52/2021).

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805



Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh