Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Biden na sestanku s palestinskim predsednikom

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 15. 07. 2022 / 16:00
Oznake: Politika, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2022 / 14:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Biden na sestanku s palestinskim predsednikom
Predsednik Združenih držav Amerike Joe Biden. FOTO: Wikipedia

Biden na sestanku s palestinskim predsednikom

Na zasedenem Zahodnem bregu se je ameriški predsednik Joe Biden danes sestal s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Pogovori so bili osredotočeni zlasti na gospodarske ukrepe,.

Med obiskom bolnišnice v vzhodnem Jeruzalemu je Biden združenju bolnišnic v regiji napovedal paket pomoči v višini 100 milijonov dolarjev in dejal, da so te bolnišnice hrbtenica palestinskega zdravstvenega sistema.

Pomoč palestinskim beguncem

Pričakuje se, da bo napovedal tudi dodatno pomoč v višini 201 milijona dolarjev za agencijo Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA). Proračun agencije se je zmanjšal v času njegovega predhodnika Donalda Trumpa, navaja STA.

Ameriška delegacija namerava predstaviti tudi načrte za vzpostavitev infrastrukture za hitrejši internet 4G v Gazi in na Zahodnem bregu do konca prihodnjega leta.

Odgovor izraelskega premierja

Čeprav tudi izraelski premier Jair Lapid podpira rešitev dveh držav, pa je dejal, da se od začasnega voditelja ne pričakuje, da bo pred novembrskimi volitvami sprejemal kakršne koli ukrepe za sklenitev mirovnega sporazuma. Izraelska vlada je sicer nedavno sprejela gospodarske ukrepe, kot je povečanje števila dovoljenj za delo Palestincev v Izraelu.

Biden nadaljuje pot

Po obisku na Zahodnem bregu bo Biden iz Izraela odletel v Savdsko Arabijo. To bo prvi javno priznani neposredni let iz Tel Aviva v zalivsko kraljevino po tem, ko je Savdska Arabija danes odpravila omejitve preletov za letala, ki potujejo v Izrael in iz njega. V savdskem mestu Džeda se bo nato sestal z arabskimi voditelji Sveta za sodelovanje v Zalivu, kjer bodo razpravljali o nestanovitnih cenah nafte.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh