Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof Lori predsedniku Bidnu: »Izberi življenje«

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 11. 07. 2022 / 11:52
Oznake: Družba, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.07.2022 / 12:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nadškof Lori predsedniku Bidnu: »Izberi življenje«
Nadškof William E. Lori iz Baltimora. FOTO: Zajem zaslona/Twitter

Nadškof Lori predsedniku Bidnu: »Izberi življenje«

Konec minulega tedna je predsednik ZDA Joe Biden podpisal izvršni ukaz, s katerim želi, kot trdi, zaščititi pravico Američank do umetne prekinitve nosečnosti. Gre za odgovor na nedavno odločitev vrhovnega sodišča, ki je razveljavilo sodbo v primeru Roe proti Wadu, po kateri je urejanje področja umetne prekinitve nosečnosti prepuščeno posameznim zveznim državam. Predsednik odbora katoliške škofovske konference ZDA za dejavnosti v podporo življenju, nadškof William E. Lori iz Baltimora meni, da je predsednikov ukaz zaskrbljujoč in tragičen.

Ameriški nadškof je v posebni izjavi odločitev ameriškega predsednika, »da uporabi svojo predsedniško moč za spodbujanje in olajšanje splava v naši državi«, označil kot »globoko zaskrbljujočo in tragično«, poroča spletna stran Catholic News Agency (CNA).

Moralno sporne prakse

Pri predsednikovem izvršnem ukazu gre po nadškofovem mnenju za zavajajoč opis, kot da gre za »storitve reproduktivnega zdravstvenega varstva«, a ta, kot pravi nadškof Lori, zajema široko paleto vprašanj, vključno z moralno spornimi praksami, kot so »oskrba« splava in kontracepcijske storitve. Obenem sproža vprašanja resničnega zdravstvenega varstva, kot je zagotavljanje dostopa žensk do nujnih zdravstvenih storitev v primerih spontanih splavov in zunajmaternične nosečnosti, navaja spletni portal Vatican News.

Biden, ki se opredeljuje za katoličana, je večkrat podprl pravico do splava, kljub nauku katoliške cerkve, da je treba človeško življenje spoštovati in varovati od trenutka spočetja.

Lori Bidnu: »Izberi življenje«

»Namesto da bi uporabil moč izvršilne veje oblasti za povečanje podpore in skrbi za matere in dojenčke,« je dejal nadškof Lori, pa je »namen predsednikovega izvršnega ukaza le olajšati uničenje nemočnih in brezglasnih človeških bitij«.

Predsednika rotim, naj opusti to pot, ki vodi v smrt in uničenje, in izbere življenje. (nadškof Lori)

Predsednika Bidna roti, »naj opusti to pot, ki vodi v smrt in uničenje, in naj izbere življenje«. Dodal je, da je »katoliška cerkev pripravljena sodelovati s to administracijo in vsemi izvoljenimi uradniki, da bi zaščitili pravico do življenja vsakega človeka in zagotoviti popolno podporo nosečnicam in materam pri negi svojih otrok pred rojstvom in po njem«.

Služiti velikemu Božjemu načrtu ljubezni

V sobotni izjavi je nadškof Lori opozoril na prejšnji poziv ameriške konference katoliških škofov »k celjenju ran in popravljanju družbenih delitev, k utemeljenemu razmisleku in civilnemu dialogu ter k združevanju za izgradnjo družbe in gospodarstva, ki podpirata zakone in družine, in kjer ima vsaka ženska podporo in vire, ki jih potrebuje, da svojega otroka pripelje na ta svet v ljubezni«.

»Kot verski voditelji smo se zaobljubili, da bomo še naprej služili velikemu Božjemu načrtu ljubezni do človeka in sodelovali z našimi sodržavljani, da bi izpolnili obljubo Amerike, da bo zagotovila pravico do življenja in svobode in iskanje sreče za vse ljudi,« zaključuje Lori.



Nalaganje
Nazaj na vrh