Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Se Evropski parlament pri vprašanju splava vmešava v notranje zadeve ZDA?

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 08. 07. 2022 / 13:30
Oznake: Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.07.2022 / 10:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Se Evropski parlament pri vprašanju splava vmešava v notranje zadeve ZDA?
FOTO: Wikipedia

Se Evropski parlament pri vprašanju splava vmešava v notranje zadeve ZDA?

Evropski parlament je na plenarnem zasedanju v Strasbourgu v četrtek sprejel resolucijo, v kateri je države članice Evropske unije pozval, naj pravico do umetne prekinitve nosečnosti uvrstijo med temeljne pravice EU. Resolucija sledi nedavni odločitvi vrhovnega sodišča ZDA, po kateri bo odločanje o pravici do splava v rokah posamezne zvezne države.

Poslanke in poslanci so resolucijo sprejeli s 324 glasovi za, 155 proti in z 38 vzdržanimi glasovi. Med tistimi, ki resolucije niso podprli, sta slovenska evroposlanca Romana Tomc in Franc Bogovič iz vrst Evropske ljudske stranke, ki med drugim menita, da gre za vmešavanje v notranje zadeve države izven EU.

Pravica do splava v Listino EU o temeljnih pravicah?

Poslanke in poslanci v resoluciji med drugim pozivajo k vključitvi pravice do splava v Listino EU o temeljnih pravicah. Svetu bi bilo treba predložiti predlog za spremembo 7. člena listine, ki bi dodal, da »ima vsakdo pravico do varnega in zakonitega splava«.

Prva resolucija že prejšnji mesec

Poslanke in poslanci EP so sicer že 9. junija sprejeli resolucijo, v kateri so pozvali k potrditvi precedenčnega primera Roe proti Wade iz leta 1973, na osnovi katerega so ZDA legalizirale splav na zvezni ravni. Odločitev, ki jo je letos 24. junija sprejelo vrhovno sodišče ZDA, da odpravi zagotovljeno zaščito pravic do splava na zvezni ravni, pa vsaki ameriški zvezni državi omogoča, da omeji ali prepove pravico do splava.

Romana Tomc: EU nima pristojnost, da se vmešava v politike, povezane s splavom

Evroposlanka Romana Tomc je za naš spletni portal povedala, da je glasovala proti omenjeni resoluciji. »EU kot skupnost nima pristojnosti za razvoj in izvajanje politik, povezanih s splavom niti na nacionalni, kaj šele na mednarodni ravni. ZDA so v svojih zakonodajnih in sodnih odločitvah suverene. Evropska unija ima trenutno veliko težav, s katerimi bi se morali poglobljeno ukvarjati in jih reševati. Strinjam se, da so nekatere resolucije, ki obsojajo kršenje človekovih pravic izven EU potrebne, a ta resolucija ni med njimi, saj obravnava odločitev sodišča v demokratični državi.«

Strinjam se, da so nekatere resolucije, ki obsojajo kršenje človekovih pravic izven EU potrebne, a ta resolucija ni med njimi. (Romana Tomc)

Ob tem meni, da glede na dejstvo, da naj bi v skladu s sodbo vrhovnega sodišča o pravici do splava odločala vsaka posamezna zvezna država, »v ZDA pravzaprav posnemajo model EU, kjer je splav v pristojnosti vsake države članice«.

Bogovič: Neposredno vmešavanje v notranje zadeve ZDA

Po mnenju evroposlanca Franca Bogoviča resolucija presega okvire in pristojnosti, ki jih na področju reproduktivnega zdravja določajo pogodbe EU, »saj eksplicitno zahteva vpis pravice do umetne prekinitve nosečnosti v Listino EU o temeljnih pravicah, čeprav je urejanje pravic iz naslova reproduktivnega zdravja v pristojnosti posameznih držav članic EU«. Dodal je, da resolucija naslavlja vprašanja, »ki so posledica odločitve Vrhovnega sodišča ZDA, torej se neposredno vmešava v notranje zadeve in pravno ureditev demokratično urejene države, kar Združene države Amerike vsekakor so«.

Resolucija naslavlja vprašanja, ki so posledica odločitve Vrhovnega sodišča ZDA, torej se neposredno vmešava v notranje zadeve te države. (Franc Bogovič)

»Resolucija torej politično ocenjuje sodbo pravosodne veje oblasti v demokratični državi izven EU, kar je po mojem mnenju izven okvirov pristojnosti Evropskega parlamenta. Ocenjujem, da je pravna ureditev reproduktivnega zdravja v EU ustrezno urejena in ne vidim prav nobene potrebe, da se pravico do umetne prekinitve nosečnosti vpisuje v Listino EU o temeljnih pravicah,« je za spletno Družino pojasnil Bogovič.




Nalaganje
Nazaj na vrh