Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Biti oče, biti mati je velik dar [FOTO]

Za vas piše:
Jožef Pavlič
Objava: 26. 03. 2022 / 15:03
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.03.2022 / 15:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Biti oče, biti mati je velik dar [FOTO]
»Marija, pomagaj nam!« FOTO: Jožef Pavlič

Biti oče, biti mati je velik dar [FOTO]

Blagoslov zakonskih parov, ki pričakujejo ali si želijo otroka, pa ga ni.

Kakšna sreča je za zakonce, ko postanejo očetje in matere, vedo le tisti, ki so bili tega deležni. Kakšno hrepenenje, pričakovanje in, če ni otroka (otrok), pa tudi žalost, povedo, ali pa skrivajo v sebi, tisti zakonci, ki še niso pričakali rojstva prvega otroka, bi jih radi imeli še več, a jim to še ni bilo dano. 

Oboji so se 26. marca dopoldne zbrali k maši v brezjanski baziliki. Maševal jim je murskosoboški škof dr. Peter Štumpf in jim v govoru priporočil, naj svoje prošnje, izpolnjene in neizpolnjene želje ter pričakovanja, zaupajo Mariji Pomagaj. To so nekateri zakonski pari naredili že pred mašo, zlasti pa med njo in po njej. Poleg njih tudi mlade družine in posamezniki, ki so prišli na Brezje s prav posebno prošnjo.

Božja presenečenja so za nas zmeraj nepredvidljiva. FOTO: Jožef Pavlič

Vsem tem in drugim romarjem je škof Štumpf dejal, da so »Božja presenečenja za nas zmeraj nepredvidljiva in največkrat ne gredo po naši volji in željah«. 

Človek obrača, Bog pa obrne. Dostikrat se zgodi, da se prva ljubezen ne uresniči v zakramentu svetega zakona, se fant ali dekle celo odloči za duhovni poklic, sčasoma pa človek vse bolj ugotavlja, da je bilo in je najbolje prepustiti se Božji previdnostni odločitvi. V zakonu pa zares ljubiti svojega zakonskega druga in otroke. 

»V tem ljubečem glasu: Rad te imam, ali: Rada te imam, se zelo jasno sliši glas Boga, ki vam, žene in možje zagotavlja: V ljubezni sem te ustvaril, da si žena temu možu in da si mož tej ženi.« 

Ob koncu govora je škof Štumpf zaželel: »Da bi slovenski narod preživel, potrebujemo otroke. Da bi slovenska vernost preživela, potrebujemo otroke. Potrebujemo otroke, ker potrebujemo nežnost, ljubeznivost, zaupljivost, iskrenost, človečnost.«

Bodočim materam je dejal: »Božji blagoslov naj vam daje moč, drage mamice, ki pričakujete otroka, da bi lahko varno skupaj z vašimi možmi pričakale njegov prihod v vašo družino.« 

Ženam in možem, ki še niso postale matere oz. očetje, je priporočil: »Tudi ve, drage žene, in možje, ki hrepenite po otroku, pa ga še ni od nikoder, v sebi nosite dragocenost materinstva in očetovstva. Vaše hrepenenje po otroku je sveto hrepenenje in je zato rodovitno v plemenitosti vaše duše, ki hoče darovati življenje tako otroku, kot tudi drugim ljudem, ki so ob vas. Božji blagoslov naj daje moč tudi vam, da bi po Marijini priprošnji vaše hrepenenje  in molitve za to, da bi dobili otroka, krepilo vašo vero in zaupanje v Boga.«

Božji blagoslov naj vam daje moč.

Pred darovanjem je škof Štumpf najprej izmolil molitev za noseče matere, nato  za zakonce, ki si želijo otroka, a ga še nimajo, jih blagoslovil, nato pa za tiste, ki so to želeli, še posebej molil nad njimi. Za spomin na slovesnost so dobili svečko s podobo Marije Pomagaj z Brezij.

Škofa Petra Štumpfa je na začetku maše pozdravil p. dr. Viktor Papež, član frančiškanske brezjanske družine, ob koncu maše pa vodil pete litanije Matere Božje z odpevi in prosilno molitev na čast Marije, Kraljice družin. Škofu Štumpfu je še čestital ob novi odgovorni dolžnosti podpredsednika Slovenske škofovske konference.  


Nalaganje
Nazaj na vrh