Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bl. Stepinac: simbol kristjanov

Za vas piše:
K. C.
Objava: 19. 12. 2019 / 10:49
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 19.12.2019 / 11:18
Ustavi predvajanje Nalaganje

Bl. Stepinac: simbol kristjanov

V Kopru so na kulturnem večeru spregovorili o kardinalu Stepincu in preganjanju slovenskih duhovnikov.
V samostanu sv. Ane v Kopru so na kulturnem večeru, ki so ga organizirali Frančiškanski samostan Koper, Klub krščanskih izobražencev Koper, Hrvaško  kulturno društvo Istra iz Pirana in portal Obalainfo.si, ob knjigi založbe Družina Blaženi Alojzij Stepinac in pregnani slovenski duhovniki med drugo svetovno vojno spregovorili o bl. Stepincu in drugih duhovnikih. Predstavil jih je prevajalec knjige Tino Mamić. Knjigo je napisal postulator za beatifikacijo Stepinca dr. Juraj Batelja.

Pastirsko pismo eno najbolj pogumnih političnih dejanj

Mamić je dejal, da se je kardinal Stepinac upiral jugoslovanski diktaturi, ustaškemu režimu in komunističnemu totalitarizmu. Na portalu Obala.si so zapisali, da je knjiga posvečena zanimivi zgodbi o povezavah kardinala s Slovenci. »Stepinac je bil v takratni Jugoslaviji katoliški prvak ne le Hrvatov, ampak tudi Slovencev, saj je bil prvi med jugoslovanskimi škofi. Bil je simbol vseh kristjanov. Znamenito pastirsko pismo iz jeseni 1945 je eno najbolj pogumnih političnih dejanj v vsej jugoslovanski zgodovini od leta 1945 do 1990,« je poudaril profesor zgodovine Tino Mamić.

Omenil je tudi Franca Krašno, ki je Stepinca pred vojno peljal na Kredarico, vojne pa ni preživel, saj je bil ubit skupaj s še enim duhovnikom, Filipom Trčeljem.

Več o Stepincu in drugih pregnanih slovenskih duhovnikih si preberite tule.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh