Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Blagor tistim, ki niso videli, pa so začeli verovati!

Objava: 02. 07. 2014 / 07:59
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Blagor tistim, ki niso videli, pa so začeli verovati!

Blagor tistim, ki niso videli, pa so začeli verovati!

3. julija goduje Sveti Tomaž, apostol. Prav gotovo najbolj znan po svoji prvotni nejeveri in nezaupanju.

Cerkev svetega Tomaža v Krašnji,ki letos praznuje 650 let. O njej si lahko več preberete v 27. številki Družine. Foto: Marjan Smerke

3. julija goduje Sveti Tomaž, apostol. Prav gotovo najbolj znan po svoji prvotni nejeveri in nezaupanju. Ko je po ranah na roki spoznal Jezusa, ki je vstal od mrtvih in se prikazal učencem, mu je vstali Kristus dejal: "Blagor tistim, ki niso videli, pa so začeli verovati!"

Ko so mu drugi apostoli pritrjevali, da so videli Jezusa, je Tomaž nejeverno odvrnil: "Če ne vidim na njegovih rokah znamenja žebljev, ne vtaknem svojega prsta v rane od žebljev in ne položim roke v njegovo stran, ne bom veroval." Prav zato je njegova vera postala še bolj trdna, ko se je dotaknil Kristusovih ran in veselo vzkliknil: "Moj Gospod in moj Bog!" Postal je eden prvih oznanjevalcev krščanstva in po izročilih prišel celo do Indije.

Prav po tem dogodku, zapisanem v evangeliju po Janezu (Jn 20, 1–30), se še v današnjih časih uporablja fraza »nejeverni Tomaž«, s katero označimo nekoga, ki dvomi o nečem, kar je očitno, in je pretirano skeptičen.

V Sloveniji so cerkve svetega Tomaža v kraju Sveti Tomaž, Ljutomersko-Ormoških goricah, Zagradu pri Škocjanu, Krašnji, Češnjici pri Kropi, Britofu, Straži in še kje.

Kliknite na fotografijo in si preberite še več o apostolu Tomažu.







Katja Cingerle

Nalaganje
Nazaj na vrh