Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Blagoslov Baragove kapelice

Za vas piše:
Janez Ferkolj
Objava: 27. 10. 2014 / 10:30
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:17
Ustavi predvajanje Nalaganje

Blagoslov Baragove kapelice

Med 65. Baragovimi dnevi sta škof v Marquettu John F. Doerfler in ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik blagoslovila novo Baragovo kapelo v stolnici v Marquettu (Michigan, ZDA).
Med 65. Baragovimi dnevi sta v soboto, 18. oktobra 2014, škof v Marquettu John F. Doerfler ter ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik blagoslovila novo Baragovo kapelo v stolnici v Marquettu, (Michigan v ZDA). Sarkofag iz tamkašnjega bakreno rdečega marmorja zavzema osrednji del kapele. Na njem je velik napis BISHOP FREDERIC BARAGA (škof Friderik Baraga). Osvetljujeta ga dve barvni okni z Baragovo podobo ter znamenja, ki so povezana z njegovim delom: križ, krplje, posodica za krščevanje, cerkvica, Indijanec, vigvam. V posebni vitrini je Baragova škofovska mitro, s katero je bil pokopan 31. januarja 1868.

Foto: Splet

Poleg tamkajšnjih duhovnikov so bili pri blagoslovu kapele tudi slovenski duhovniki p. Metod Ogorevc, ki deluje med Slovenci v Lemontu, p. Peter Lavrih s skupino romarjev iz domovine in Janez Ferkolj, župnik na Bledu. Prišel je tudi bogoslovec v Detroitu Jernej Šuštar, doma iz župnije Dobrepolje, pripada pa marquettski škofiji. Škof Anton Jamnik in župnik Janez Ferkolj sta tamkajšnjemu škofu ob tej priložnosti izročila posebno skrinjico z grudicami zemlje iz Baragovih Male vasi, Dobrniča, Trebnjega in Metlike. Blagoslova so se udeležili številni Slovenci iz Lemonta, Toronta, Minesote in drugih krajev po Ameriki. Prav njihovi goreči vzstrajnosti velja največja zahvala za duhovno in materialno podporo postopku, da bi bil Božji služabnik Friderik Baraga prištet med blažene.

Blagoslovu kapele je zvečer sledila sveta maša v slovenskem jeziku, ki jo je daroval škof Anton Jamnik, prepeval je slovenski zbor iz Lemonta. G. škof je v pridigi poudaril Baragove nadčloveške napore. Moč zanje je črpal iz pristnega duhovnega življenja. Baraga je bil misijonar med Indijanci, zdaj pa misijonska dežela vse bolj postajajo sekularizirane ZDA in Evropa. Poudaril je zavest in vero, da Božja ljubezen nobenega človeka ne izključuje in da ljubeči Božji pogled potrpežljivo išče vsakega človeka. Ob koncu maše je romarje nagovoril škof Doerfler. V nedeljo 19. oktobra je slovesno sveto mašo v angleškem jeziku vodil tamkajšnji škof. V homiliji je izpostavil Baragovo škofovsko geslo »Le eno je potrebno« ter njegove izjemne napore do ljubljenih Indijancev. Baragov odbor je poskrbel za razstavo Baragovih predmetov, za druženje Slovencev in domačinov. Škof Jamnik se jim je zahvalil za njihovo delo ter prizadevanja za povezanost med danes živečimi Indijanci, Američani in Slovenci.


Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh