Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Blagoslov doma in jaslic na sveti večer

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 24. 12. 2023 / 05:30
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 23.12.2023 / 17:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Blagoslov doma in jaslic na sveti večer
Lepa navada je, da na sveti večer blagoslovimo svoje domove in v svoje vsakdanje življenje kličemo Božji blagoslov. FOTO: Tatjana Splichal

Blagoslov doma in jaslic na sveti večer

Na sveti večer se običajno odpravimo k večerni sveti maši ali k polnočnici, se srečamo s prijatelji in si voščimo blagoslovljene praznike.

Lepa navada je tudi, da na sveti večer blagoslovimo svoje domove in v svoje vsakdanje življenje kličemo Božji blagoslov. S tem obudimo zavedanje, da je Bog Stvarnik vsega in da v vsakih, še tako težkih okoliščinah skrbi za nas.

Gospod Bog, zahvaljujemo se ti za naš dom in te prosimo: blagoslovi ga!

Blagoslov doma, stanovanja ali hiše

Na sveti večer blagoslovimo dom in družino: pripravimo kadilo, žerjavico, oglje, manjšo kadilnico ali primerno kovinsko posodico, potrebujemo pa tudi blagoslovljeno vodo ter smrekovo ali kakšno drugo vejico, s katero bomo kropili domače prostore.

Izrečemo blagoslovno molitev, ki so lahko zelo različne, ena izmed njih se glasi takole:

»Gospod Bog, zahvaljujemo se ti za naš dom in te prosimo: blagoslovi ga! Naj bo kraj Tvojega miru. V njem naj ne bo sovraštva, ampak ljubezen, naj ne bo nasprotij, ampak edinost. Namesto užaljenosti naj bo odpuščanje, namesto krivic sodelovanje. Naj ne bo žalosti, ampak veselje in zdravje. Tvoj nebeški blagoslov naj nas spremlja ob praznikih in v novem letu, da te bomo po novorojenem Odrešeniku slavili zdaj in vekomaj. Amen.«

Na sveti večer blagoslovimo dom in družino. FOTO: Tatjana Splichal

Molimo veseli del rožnega venca

Obhajanje svetega večera naj bo prilagojeno starosti družinskih članov. Prav je, da v sodelovanje vključimo vso družino, od najmlajšega do najstarejšega. Preberemo lahko kakšno božično zgodbo, nato pa zmolimo veseli del rožnega venca (ki si ga Devica od Svetega Duha spočela; ki si ga Devica v obiskovanju Elizabete nosila; ki si ga Devica rodila; ki si ga Devica v templju darovala; ki si ga Devica v templju našla).

Naj bodo naša srca odprta za Jezusa, tvojega učlovečenega Sina.

Branje Božje besede in prošnje

Po kropljenju naj eden od članov družine prebere naslednji odlomek iz evangelija po Luku:

V tistem kraju so pastirji prenočevali na prostem in čez noč stražili pri svoji čredi. Gospodov angel je stopil k njim in Gospodova slava jih je obsijala. Zelo so se prestrašili. Angel pa jim je rekel: »Ne bojte se! Glejte, oznanjam vam veliko veselje, ki bo za vse ljudstvo. Danes se vam je v Davidovem mestu rodil Odrešenik, ki je Mesija, Gospod. To vam bo v znamenje: našli boste dete, povito in položeno v jasli.« Ko so angeli šli od njih v nebo, so pastirji govorili drug drugemu: »Pojdimo torej v Betlehem in poglejmo to, kar se je zgodilo in kar nam je sporočil Gospod!« Hitro so odšli tja in našli Marijo, Jožefa in dete, položeno v jasli. Ko so to videli, so povedali o besedi, ki jim je bila rečena o tem otroku. In vsi, ki so slišali, so se začudili temu, kar so jim povedali pastirji. Marija pa je vse te besede shranila in jih premišljevala v svojem srcu. In pastirji so se vrnili ter slavili in hvalili Boga za vse, kar so slišali in videli, tako, kakor jim je bilo rečeno. (Lk 2,8-20) 

Sledijo prošnje, ki naj jih bere eden od staršev, drugi člani družine pa odgovarjajo: »Prosimo te, usliši nas!« Lepo je, če vsak družinski član na koncu doda še kakšno svojo prošnjo.

V tej sveti božični noči še posebej čutimo Božjo dobroto in ljubezen. Polni hvaležnosti in veselja se obrnimo k nebeškemu Očetu:

Naj bodo naša srca odprta za Jezusa, tvojega učlovečenega Sina.

Naj vesela novica o Kristusovem rojstvu razveseli vse, ki so žalostni in jih zaradi težav življenja tare obup.

Naj nam bo rojstvo vsakega otroka znamenje Božje ljubezni in upanja.

Naj Novorojeni prinese mir v naša srca, v naše družine, v našo družbo.

Naj angelsko oznanilo seže v vse kraje sveta, zlasti tja, kjer divjajo vojne in trpijo nedolžni ljudje.

(Sledijo osebne prošnje posameznih družinskih članov.)

Dobri Oče, ob prazniku rojstva tvojega Sina še bolj čutimo tvojo neskončno ljubezen. Utrdi v nas zavest, da nas v njem ljubiš in si nam blizu vsak trenutek našega življenja. Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.

Drug drugega pokrižajmo

Na koncu se vsi družinski člani med seboj pokrižajo na čelu z blagoslovljeno vodo. Pri tem rečejo: »Naj te Gospod blagoslovi v imenu Očeta in Sina in Svetega Duha. Amen.« Zapojemo lahko še kakšno božično pesem.

Simbolika jaslic je blizu otrokom. FOTO: Tatjana Splichal

Blagoslov jaslic

Ko blagoslavljamo prostore svojega doma, se lahko posebej ustavimo pri jaslicah in izrečemo preprosto molitev:

Nebeški Oče, ti si nas ustvaril. Po tvoji dobroti in previdnosti smo postali družina. Nocoj se tega še posebej veselimo in smo srečni, da smo med seboj povezani. Prosimo te, bodi z nami in blagoslovi te jaslice. Naj me spominjajo na rojstvo tvojega Sina Jezusa Kristusa. Naj bomo podobni pastirjem, ki so želeli biti čisto blizu tebe in te slaviti. Blagoslovi vsakega od nas in naš dom: naj med nami vedno prebivata tvoja ljubezen in mir. To te prosimo po Kristusu, našem Gospodu. Amen.

Kupi v trgovini

Jaslice: Sveta družina (26005)
Figure Willow Tree
99,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh