Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ideja za božično kosilo [RECEPT]

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 22. 12. 2023 / 05:25
Oznake: Kuharica
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 22.12.2023 / 09:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ideja za božično kosilo [RECEPT]
Praznična miza nas spomni na obilje dobrote, ki nam jo poklanja Bog. FOTO: Pexels

Ideja za božično kosilo [RECEPT]

Pri božičnem kosilu se zbere vsa družina, zato so gospodinje še zlasti na trnih. Objavljamo predlog jedilnika za božično kosilo, ki ga je za Družino leta 2016 pripravila Mateja Reš, da vam da kakšno idejo. Ko smo vsi okoli praznično okrašene mize, se bomo ob dobri hrani povezali. Bog žegnaj!

Bistra juha z jajčnimi zvezdicami in korenjem 

FOTO: Mateja Reš

- 2 l goveje, kurje ali zelenjavne bistre jušne osnove 

- 4 jajca 

- 4 žlice sirnega namaza 

- sol po potrebi 

- sveže mlet poper 

- sesekljan peteršilj (svež ali suh) 

- 4 srednje debeli kuhani korenčki (lahko tudi zelena, buče, pastinak) 

Postopek: Rumenjake penasto stepemo in vmešamo sirni namaz. Beljake rahlo solimo in posebej stepemo v sneg. Rumenjake in sneg zmešamo in dodamo peteršilj. Lahko ga je veliko. Pekač obložimo s papirjem za peko in jajčno zmes enakomerno razporedimo. Postavimo v pečico, ogreto na 200 °C in pečemo 10 minut oziroma toliko, da se utrdi in po robovih zlato porjavi. Pustimo, da se ohladi, zvrnemo na pekač in z zvezdastim modelčkom za piškote izrežemo zvezdice. Seveda porabimo tudi ostanke. Dodatno jih z modelčkom razkosamo na manjše koščke. Nato izrežemo še korenčkove zvezdice. Najbolje je, če korenčke razrežemo na kose višine modelčka, jih pokonci postavimo na desko in izrežemo zvezdico. Nato jo z nožem razrežemo na tanjše zvezdice. Zvezdice lahko porazdelimo po krožnikih in jih prelijemo z vrelo juho ali jih postrežemo v skledicah, da si vsak vzame toliko, kot želi. 

Namig: Tako jušno zakuho lahko postavimo tudi v zamrzovalnik. Primerna je za vse, ki se izogibajo glutenu in ogljikovim hidratom. Pri tem pa je pomembno, da imamo res kakovostna jajčka, najbolje domača.

Kruhov nadev s porom in listnim ohrovtom 

FOTO: Mateja Reš

- 1 l majhnih kock kruha brez skorje (žemlje, bel kruh, črn kruh) 

- 2 jajci 

- 1 manjši por 

- 2 stroka česna 

- 2 žlici oljčnega olja  

- 3 listi listnega ohrovta (lahko tudi zunanje liste običajnega ohrovta) 

- 50 g sira gorgonzola 

- 1 dl mleka 

- sol po potrebi 

- čili ali sveže mlet poper 

- majaron, origano, peteršilj

Postopek:  Kocke kruha stresemo v skledo. Jajci stepemo. Por očistimo in narežemo na kolobarčke. Česen olupimo in sesekljamo ali stisnemo. Ohrovtove liste narežemo na pramene, debelo žilo odstranimo. V kozici segrejemo oljčno olje in steklasto opražimo por. Dodamo česen, da zadiši, ohrovt, gorgonzolo, mleko, sol, začimbe in segrejemo do vrenja. Prelijemo po kruhu in vmešamo jajca.

Ohrovtov zavitek 

FOTO: Mateja Reš

- ostanki kruhovega nadeva 

- listi listnega ohrovta 

- oljčno olje 

- sol 

- rezine pancete 

Postopek: Če nam preostane kaj zmesi za nadev, jo zavijemo v listni ohrovt. Tega najprej malo osolimo in premažemo z oljem, sicer po peki ni tako okusen. Maso nadevamo na ohrovtov list in zvitek zavijemo še v dve rezini pancete, da učvrsti zavitek. Pečemo lahko na ponvi ali v pečici. Namig: Če ohrovta nimamo, zavijemo le v panceto, v tem primeru potrebujemo več rezin pancete. Ko so zvitki pečeni, nadev lepo zakrkne in zvitke lahko tudi dekorativno narežemo in ponudimo. Okusni so topli ali hladni.

Nadevan piščanec s pečenim krompirjem 

FOTO: Mateja Reš

- 1 piščanec, težak od 2 do 2,5 kg 

- sol, poper

- oljčno olje 

- 1 kg krompirja 

- 1 kg jesensko-zimske buče (hokaido ali sweet mama, delica) 

- ½ skodelice olupljenih manjših čebul, najbolje šalotke 

- 1 glavica česna 

- 3 žlice oljčnega olja 

Postopek: Piščanca po potrebi umijemo in osušimo. Natremo ga s soljo, poprom in oljem. Nadevamo ga s kruhovim nadevom in odprtino zašijemo ali jo zatlačimo z jabolkom. Nogi zvežemo s sukancem ali vrvico. Poleg na koščke narežemo krompir. Če imamo voljo, olupimo manjše krompirčke in jih prerežemo le na pol. Lahko jih narežemo na kolobarje, ker se tako dobro napojijo z maščobo. Lahko pa pečemo cele, zavite v folijo. Enako storimo z bučo. Če imamo sorto hokaido, je ni potrebno lupiti. Čebulo olupimo, česna ne. Vse zmešamo z malo olja in soli Piščanca postavimo na pomaščen pekač, ki naj bo velik, da lahko zraven pečemo še zelenjavo. Pečico vklopimo na program za žar, da z obeh strani opečemo kožo. To traja kakih 5 minut na vsaki strani. Nato temperaturo znižamo na 210 °C in pečemo pol ure. Piščanca obrnemo in dodamo krompir, buče, čebulo, česen in pečemo še 1 uro. Vmes piščanca še enkrat obrnemo in polijemo z izločeno maščobo.  

Pire iz stročjega fižola in zelene 

FOTO: Mateja Reš

- 1 manjša zelena 

- 1 l stročjega fižola 

- sol, poper, mleta kumina 

- 5 žlic sirnega namaza 

Postopek: Zeleno olupimo in narežemo na koščke. Stročji fižol in zeleno skuhamo nad paro (če imamo to možnost). Tekočino odlijemo (spijemo, porabimo za juho) in začinimo s soljo, poprom, mleto kumino in sirnim namazom. S paličnim mešalnikom ali sekljalnikom spremenimo v pire. Če ga nameravamo nadevati v dresirno vrečko in okrasno nabrizgati (z zvezdastim nastavkom), ga spasiramo skozi cedilo. Pire je zelo okusen. Res pa je, da je v primerjavi z okusi zelenjave iz pekača zelo nežen. Če nam ostane, ga dodatno začinimo in uporabimo kot namaz, ali pa vmešamo malo maščobe od peke in ga tako oživimo. Če ga razredčimo, dobimo že pravo juho.

Solata s kitajskim zeljem, ješprenjem in lečo 

FOTO: Mateja Reš

- 1 skodelica ješprenja 

- 1 skodelica leče 

- 1 l jušne osnove 

- 2 lista lovorja 

- 1 glava kitajskega zelja 

- sol, sveže mlet poper, kumina

- bučno ali drugo olje

- kis 

Postopek: Ješprenj namočimo čez noč. Če nimamo časa, ga prelijemo z vodo in segrevamo do vretja, nato pa namakamo 1 uro. Lečo namočimo za 1 uro, da se lepše skuha. Ješprenj odcedimo in stresemo v lonec. Prelijemo z jušno osnovo, dodamo lovor in segrejemo do vretja. Ogenj zmanjšamo in kuhamo skoraj do mehkega, približno 1 uro. Čas kuhanja je odvisen od tega, kako močno obrušen ječmen imamo. 20 minut pred koncem kuhanja dodamo lečo in korenje, ki ga bomo potrebovali za pripravo jušne zakuhe. Korenje bo zelo okusno, ješprenj in leča pa tudi.

Mešanico leče in ješprenja stresemo v skledo, po potrebi še solimo, prelijemo z oljem in kisom (bučno olje vse obarva zeleno, zato je morda smiselno uporabiti kakšno drugo). Začinimo še s kumino in poprom. Pustimo, da se ohladi. Kitajsko zelje narežemo na tanjše pramene in porazdelimo po krožnikih. Prekrijemo z mešanico ješprenja in leče. Po potrebi zmešamo še malo kisa, olja in soli in dodamo na mizo, da si jedci sami prelijejo kitajsko zelje.  

Kaj pa sladica?


Nalaganje
Nazaj na vrh