Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pečemo za božične praznike: marmeladni žepki [RECEPT]

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 15. 12. 2023 / 11:45
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 14.12.2023 / 07:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pečemo za božične praznike: marmeladni žepki [RECEPT]
Katero marmelado boste izbrali za polnjenje žepkov, je povsem prepuščeno vašemu okusu ... FOTO: arhiv Družine

Pečemo za božične praznike: marmeladni žepki [RECEPT]

Tretjo adventno nedeljo imenujemo tudi »Gaudete« ali »nedelja veselja«: ob prižigu treh sveč na adventnem venčku se tokrat lahko lotimo priprave marmeladnih žepkov, s katerimi se bomo sladkali ob skodelici božičnega čaja ali kave.

Če niste preveč neučakani in sladkosnedi, so škatle za božično pecivo še vedno napolnjene s huzarskimi krapki in vanilijevimi rogljički, če pa so zaloge že pošle, lahko sestavine za marmeladne žepke tudi podvojite … :)

V letošnjem adventu pripravljamo dobrote z recepti s. Nikoline. Katero marmelado boste izbrali za polnjenje žepkov, je povsem prepuščeno vašemu okusu, dobro pa je, da ni preveč tekoča.

Marmeladni žepki

Sestavine:

  • 50 dag moke
  • 1 pecilni prašek
  • 25 dag margarine
  • 1 lonček kisle smetane
  • ščepec soli
  • marmelada
  • sladkor in
  • vanilijev sladkor za posipanje

Priprava:

Moko presejemo s pecilnim praškom. Dodamo margarino in z rokami zdrobimo v kašico. Solimo, dodamo kislo smetano in zgnetemo testo. Počiva naj pol ure.

Nato testo razvaljamo za dober nožev rob na debelo in z modelčkom premera 5 centimetrov izrežemo kroge, kolobarje ali s koleščkom razrežemo v 6 centimetrov velike kvadrate. Nadevamo jih z marmelado, prepognemo, z vilicami stisnemo robove ter jih odlagamo na suh pekač.

Pečico ogrejemo na 180 do 190 stopinj in jih pečemo, dokler ne narastejo in se rumeno obarvajo. Še vroče povaljamo v sladkorju z vanilijo.

Nalaganje
Nazaj na vrh